”Skärp kontrollen av skolpersonals brottshistoria”

Den som erbjuds en fast anställning inom skola eller barnomsorg måste visa upp ett intyg som visar att personen inte dömts för grova brott eller sexuella övergrepp. Det behöver däremot inte den som ska praktisera inom verksamheten. Nu höjs röster för att lagen ändras så att även praktikanter och andra som har kontakt med barnen också ska omfattas av kontrollen.
Sedan den första januari 2001 kontrolleras de som erbjuds en anställning inom skola och barnomsorg genom att ett utdrag ur polisens belastningsregister ska visas upp. Det är för att förhindra att personer som dömts för brott som dråp, mord, barnpornografibrott, grov misshandel, grovt rån och människorov ska anställas. Vill öka kontrollen Men personer som praktiserar omfattas inte av kontrollen. Efter uppmärksammade fall då personer som arbetat inom skola och barnomsorg visat sig ha förgripit sig på barn vill barnombudsmannen Lena Nyberg utöka registerkontrollen. – Jag är helt övertygad om att om man kan få ett krav på registerkontroll för alla yrkesgrupper som jobbar med barn och unga, så vet man också som dömd att det inte är någon idé att försöka närma sig barn och unga genom ett jobb, eller praktikplats i skola eller omsorg, säger Lena Nyberg. Andra än lärare vistas med barn Att inte praktikanter och viss annan personal omfattats av kontrollen, beror enligt Lena Nyberg på att man inte tänkt på att det finns andra vuxna som vistas ensamma med barnen och utför samma arbetsuppgifter som lärarna. Lena Nyberg tycker att inte bara lärare och praktikanter borde kontrolleras utan alla som kommer i kontakt med barnen. Även förare av skolskjuts och personliga assistenter. – Det är viktigt att man som barn inte hamnar i situationen att man har tillit till en vuxen som sedan utsätter en för påtryckningar och därmed också kanske sexuella övergrepp. För det är där den stora risken finns. Att man tror att man kan lita på någon som finns inom skolan eller inom sin närhet. Så utsätts man för sexuella övergrepp. Ofta har ju då den här vuxna personen någon hållhake som gör att man inte vågar berätta. Därför är det viktigt att vi verkligen ser till att ingen av de som finns professionellt runt våra barn har blivit dömd för övergrepp sedan tidigare, säger Barnombudsmannen Lena Nyberg.
Sara Hägg sara.hagg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".