Hamas tar plats i palestinsk regering

Den regering som den tilltänkte palestinske premiärministern Ahmad Quray håller på att bilda kan komma att bjuda på en överraskning. Åtminstone en av ministrarna har nämligen anknytning till Hamas.
Hittills har de militanta palestinska organisationerna Hamas, Islamska Jihad med flera vägrat att delta i regeringsarbetet. Detta eftersom hela den palestinska myndighetens verksamhet bygger på en överenskommelse med Israel och därför kan den inte accepteras av organisationer som inte erkänner Israels existens. Försöker få med Hamas Men Ahmad Quray, som har fått president Yassir Arafats uppdrag att bilda en ny regering, har försökt få med Hamas i regeringsarbetet och kanske också lyckats. Enligt uppgifter i flera media har Moussa Zabout, en läkare i Gaza och med bindningar till både Hamas och Islamiska Jihad, tackat ja till en post i den nya palestinska regeringen. Fått med sig Zabout Quray har inte lyckats få med någon av de mer kända militanta ledarna, men Hamas uppges ha gett klartecken till Moussa Zabout att gå in i regeringen. Med honom där kan både Quray hans uppdragsgivare Yassir Arafat hävda att man för första gången har lyckats få ihop något som åtminstone liknar en palestinsk nationell samlingsregering. Domineras av Fatha-rörelsen Men det blir ändå en regering som helt och hållet domineras av Arafats Fatah-rörelse som lägger beslag på 15 av de 23 taburetterna. Det faktum att Ahmad Quray är den av Israel och USA avskydde Arafats man kan försvåra för den här regeringen att klara sin viktigaste uppgift, att återuppta försöken att skapa fred. Samtidigt kommer dock signaler från Hamas att organisationen är beredd på en vapenvila om Israel lovar att upphöra med sina försök att döda kända Hamas-ledare.
Christer Fridén, Kairo christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".