Skivbranschen i USA stämmer piratkopierare

I USA stämmer skivbranschen nu hundratals enskilda personer. För att dom låter andra hämta musikfiler från sina datorer med hjälp av fildelningsprogram som Kazaa. Men skaparen av fildelingsprogrammet Kazaa, Niklas Zennström, tror att skivbranschen skjuter sig själv i foten...
Att via fildelningsnätverk kopiera musikfiler från någon annans dator bryter mot upphovsrätten. Det slår de upphovsrättslagar fast som nyligen stiftas i Sverige och USA. Och nu använder sig den amerikanska skivbranschen av den nya lagen och stämmer personer som har omfattande musikkataloger tillgängliga via exempelvis fildelningsnätverket Kazaa. Men det lär bli tufft. Idag delar flera hundra miljoner människor musikfiler med varandra i de olika fildelningsnätverken. Tillsammans förfogar de över omkring 1 miljard musikfiler, som vem som helst med fildelningsprogram kan kopiera till sin egen dator utan att betala något. Enligt skivbranschen handlar det om stora pengar som skivbolagen går miste om. Men Niklas Zennström tycker att branschen borde ha lärt sig av andra tekniska förändringar. Radion möttes av samma motstånd när den kom men blev sen skivbranschens bästa marknadsföringskanal. Och skivbolagen borde, istället för att motarbeta musikkonsumenterna på nätet, hitta nya sätt att ta betalt, anser Niklas Zennström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".