Många jägare verkar jaga utan jaktkort

En ny undersökning från Sifo har väckt stor förvåning bland landets jägare. Undersökningen tyder på att över en halv miljon svenskar jagade förra året. Men bara knappt hälften så många löste jaktkort trots att det är lag på att alla som deltar i en jakt måste betala jaktkortsavgiften.

Ekot träffade jägaren Erik Apelgren på en skjutbana i Rosersberg norr om Stockholm. Ja, det smäller rejält när Erik Apelgren fyrar av några snabba övningsskott mot en grushög. Erik Apelgren laddar ur och blir häpen när han får höra siffrorna över hur många som verkar strunta i att betala jaktkort.

– Jag är jätteförvånad. Min erfarenhet är att alla har jaktkort. På de platser där jag har varit har alla haft jaktkort. Jag blev jätteförvånad när du sa det här.

Den som deltar i jakt och har del i bytet måste skaffa jaktkort, även om man inte har vapen utan kanske bara går med i ett jaktdrev en enda dag. Sådan är lagen. Kortet kostar 300 kronor och pengarna går till stor del tillbaka till jägarna i form av viltvårdsinsatser.

265 000 personer löste jaktkort förra året. Men Sifo-undersökningen tyder på att dubbelt så många, 550 000, jagade en dag eller mer förra året. Det skriver tidningen Jakt och jägare på sin hemsida.

Visst har experterna räknat med att en del inte betalar men inte så många som ett par hundra tusen.

Erik Apelgren har en teori.

– Förut organiserade Jägarförbundet det här med jaktkort. Man betalade först och sen fick man jaktkortet. Nu sköter Naturvårdsverket det och först får man jaktkortet och sen får man betala. Det är ett glapp däremellan. Det är inte ens säkert att de kommer ihåg att de inte har betalat.

Man glömmer bort att betala helt enkelt?

– Ja, inte alla de där men några.

Sivert Borup är konsulent på Jägarnas riksförbund. Han tror att det finns flera förklaringar.

Alla känner inte till att de måste betala, eller tycker att de mest varit gäster i jaktlaget. Några har svårt med att betala på internet. Men det kan finnas en förklaring till, tror Sivert Borup.

– Det finns en del jägare som anser att de har fått jakten förstörd av rovdjur eller annat. Man kan inte släppa sina hundar lösa och det finns inget vilt kvar i skogen. Det känns lite uppgivet och då när räkningen kommer så är det lätt att man kastar den åt sidan.

Nu ska Naturvårdsverket utreda hur många som faktiskt jagar och faktiskt borde betala sitt jaktkort. Per Risberg på Naturvårdsverket hajade till när han hörde siffrorna.

– Om det är så att det är flera hundratusen jägare i det här landet som begår ett lagbrott och inte löser jaktkort så är det inte en fråga för Naturvårdsverket utan det är en fråga för rättsvårdande myndigheter som åklagare och polis, säger Per Risberg, handläggare på viltförvaltningsenheten på Naturvårdsverket.

Jonas Fredén
jonas.fridén@sr.se