Ams satsar på jobb till ungdomar

Arbetsförmedlingarna måste jobba hårdare för att hjälpa ungdomar som gått länge utan jobb. Det slår ansvariga myndigheten Ams fast i ett nytt program i dag och arbetslivsminister Hans Karlsson är nöjd med förslaget.
– Det handlar om att ungdomen ska få ett fästa på arbetsmarknaden så att man inte drar åt andra hållet, nämligen till ett utanförskap som påverkar en ungdom väldigt mycket. Regeringen har gett Ams i uppdrag att halvera långtidsarbetslösheten bland ungdomar, något som statsminister Göran Persson lyfte fram i sin regeringsförklaring tidigare i veckan. I dag kom Ams svar på hur det ska gå till. När en kille eller tjej mellan 18 och 24 kommer till arbetsförmedlingen ska förmedlarna bara få två veckor på sig att ta fram en plan på vad han eller hon ska göra för att få jobb. Den här handlingsplanen måste uppdateras ofta och får inte bli mer än en månad gammal. Den arbetslöse ska söka jobb på heltid i tre månader och följa ett schema som förmedlingen tagit fram. Praktik och utbildning kan också ingå. I gengäld får han eller hon arbetslöshetsersättning. Den som anställer en ung arbetslös ska också lättare få bidrag för det. Det här stödet är till för ungdomar som är osäkra eller vilsna på arbetsmarknaden, eller har till exempel misslyckats i studierna eller har sociala problem. Regeringen ser ju ut att missa ett tidigare mål för jobben, nämligen att åtta av tio vuxna ska ha ett jobb nästa år. Det nya målet vill hans Karlsson hellre beskriva som ett mål för Ams än för regeringen. Oavsett vilket är det nya målet betydligt försiktigare än det gamla. Arbetsförmedlingarna måste i praktiken ge ungefär 4000 unga långtidsarbetslösa jobb inom ett år. Det handlar i stort sett om att komma tillbaka till den nivå som arbetslösheten låg på för ett år sen. Det blir inte särskilt svårt, tror Hans Karlsson. – Det handlar om i genomsnitt 10-12 personer på varje arbetsförmedling runt om i landet som de måste lägga ner ordentligt krut på för att hjälpa till ett jobb. Det är ett mycket realistiskt mål, säger arbetslivsministern.
Fredrik Furtenbach fredrik.furtenbach@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".