Utländska pantburkar kan förbjudas

Det kan komma att bli olagligt att sälja burkar och flaskor som inte finns med i det svenska retursystemet. Regeringen förbereder nya regler som bland annat ska stoppa den illegala importen av platsflaskor.
Orsaken är att alltför många burkar och flaskor idag inte kan återvinnas i pantsystemet, säger Charlotta Andersson som är kansliråd på miljödepartementet. – Förhoppningsvis ser vi att vi kan förändra det så att alla metallburkar och PTF-flaskor och andra plastflaskor lan inkluderas i pantssystemet på sikt, säger Charlotta Andersson. I dag är det långt ifrån alla burkar och flaskor som fungerar i det svenska pantsystemet. Orsaken är fram för allt importen av förpackningar som inte fungerar i de svenska returmaskinerna. Stoppar man till exempel en tysk plåtburk i pnatmaskinen spottas den ut igen, samma sak gäller de petflaskor som importeras illegalt och aldrig registreras i det svenska reursystemet. Snedvriden konkurrens Samtidigt som konkurrensen snedvrids så riskerar förpackningarna hamna i naturen. Det finns en oro för att hela systemetes trovärdighet ska undergrävas om utvecklingen fortsätter. Regeringen vill därför att alla burkar och flaskor ska kunna pantas. – Förhoppningsvis blir hanteringen av förpackningarna enklare för konsumenten. Materialet återvinns det här materialet och det blir bättre miljöfördelar av det. Men för att lyckas måste också den illegala importen stoppas. Ett av förslagen från regeringens utrfedare, om det godkänns av EU, är att helt enkjelt förbjuda butikerna att sälja alla burkar och flaskor som inte är med i det svenska retursystemet.
Daniel Rundqvist daniel.rundqvist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".