Tullen rustar för sänkta spritpriser i Danmark

Om en och en halv vecka, den 1 oktober, sänker Danmark sin alkoholskatt med omkring 40 procent. En flaska sprit blir femtio kronor billigare. Nu rustar sig tullen i Skåne inför en väntad betydligt ökad smuggling.
– Införseln kommer att öka, om det sen är smuggling är en bevisfråga, säger chefen för gränsskyddet i Skåne, Per Corsing. Kända smugglarligor Det är väl kända organiserade smugglarligor man vill åt. Förra året kartlade polis tull och andra myndigheter fyrahundra personer i nordvästra Skåne som yrkesmässigt lever på denna smuggling. Enligt Bengt Rosberg, vid polisen ingår de flesta av dessa i den handfull kriminella ligor som tillsammans omsätter uppskattningsvis 250 miljoner kronor på alkoholsmuggling, hittills främst från Tyskland. Det är dom tullen vill åt, inte vanliga resenärer. – Vi inriktar oss ju inte på privatkonsumtionen, utan det som går ut illegalt på marknaden, svart försäljning till ungdomar till exempel. Det är ju mycket en polisfråga inne i landet, men kan vi hejda det vid gränsen så försöker vi göra det. Kraftig skattesänkning Efter första oktober sänks alltså skatten kraftigt på spritvaror i Danmark och det väntas locka stora skaror vanligt folk från hela södra Sverige. – Det kommer att innebära en klar förändring i södra delen av landet, man kan ju ta in stora kvantiteter för sitt eget behov. Sen finns det ju alltid de som inte använder för privat bruk och försöker avyttra till omgivningen. Nu finns det ju egentligen ingen gränskontroll. Har inträdet i EU blivit en belastning för tullen? – Det har blivit en klar förändring när vi gick med i EU, en ökad smuggling som är ofantlig idag jämfört med före medlemskapet. Visst har det haft en betydelse, säger Per Corsing.
Lasse Olsson lasse.olsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".