FN fördömer Israels hot om att landsförvisa Arafat

FN:s generalförsamling fördömde på fredagen i ett extrainkallat möte Israels hot att landsförvisa den palestinske presidenten Yassir Arafat.
Med röstsiffrorna 133-4 fördömde FN:s generalförsamling på fredagskvällen Israels hot att landsförvisa eller mörda Yassir Arafat. Extramöte efter USA:s veto Extramötet ägde rum på flera arabländers begäran sedan USA i tisdags lagt in sitt veto mot en nästan identisk resolution i säkerhetsrådet. De enda länder som röstade mot resolutionen var Israel, USA, Marshallöarna och Mikronesien. Världssamfundet kritiskt Omröstningen kan ses som en markering av att världssamfundet är mycket kritiskt mot Israels planer att avlägsna palestiniernas president. USA:s FN ambassadör John Negroponte framhöll att USA egentligen inte heller stöder en landsförvisning av Arafat men att han tyckte att resolutionstexten var för ensidig och inte tillräckligt kraftigt tog avstånd från palestinsk terror. Istället för att reflexmässigt kalla till krismöte i generalförsamlingen borde alla arbeta efter vår färdplan för fred, sa John Negroponte. Palestinas FN-ambassadör Nasser al Kidwa framhöll att tisdagens veto i säkerhetsrådet var USA:s 26:e i Mellanösternfrågor och att det var absolut nödvändigt att inkalla generalförsamlingen när Israel hotar en folkvald president till livet.
Thomas Nordegren, Washington thomas.nordegren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".