Japans premiärminister Koizumi omvald

Den japanske premiärministern Junichiro Koizumi vann en klar seger i dagen ordförandeval i det liberaldemokratiska partiet. Därmed fortsätter Koizumi som regeringschef. Han kommer sannolikt att utlysa nyval i november.
Junichiro Koizumi tackade för det starka stöd han fick av det egna partiets parlamentsledamöter och utsedda ombud från olika delar av Japan. Fortsätter med reformer Koizumi fick 399 röster vilket innebar mer än hälften av de 657 röster som avlämnades. Han sa att valresultatet ger honom mandat att gå vidare med sin reformpolitik. ”Det ger mig kraft att fortsätta” sa han i sitt tal. Den 61-årige Koizumi kom till makten för två och ett halvt år sedan. I valet besegrade han tre motkandidater, samtliga över 60 år. Vid makten sedan 50-talet Han har under sin tid som regeringschef visat att han kan domptera de inflytelserika partifraktioner som vanligen har söndrat och splittrat det konservativt inriktade liberaldemokratiska partiet. Partiet har styrt Japan i stort sett hela tiden sedan 1950-talet. Partiledarvalet ger Koizumi ordförandeplatsen i partiet i ytterligare tre år. Nyval i november Han kommer sannolikt att utlysa nyval som kan ske i november. De två viktigaste oppositionspartierna har nyligen gått samman men beräknas inte kunna hota Koizumi och liberaldemokraterna. När han kom till makten 2001 utlovade Koizumi reformer, han lovade att minska byråkratin, att sänka den skyhöga statsskulden, få ned de offentliga utgifterna, privatisera posten, sanera banksystemet. Inte särskilt mycket av detta har han kunnat genomföra. Deflation hämmar köpkraften Den japanska ekonomin som sackat under en följd av år har visat en viss uppgång under det här året men fortfarande är arbetslösheten stor, över fem procent och köplusten är låg bland annat genom den deflation som råder. Det innebär att priserna gradvis sänks. Just när valsedlarna räknades på lördagen drabbades Tokyo av en kraftig jordbävning som fick höghusen att svaja under 45 sekunder. Skalvet uppmättes till 5,5 på Richterskalan. Bland de skador som hittills har rapporterats var att en tempelvägg rasade i centrala Tokyo. Sju personer fick lättare skador. Bara några sekunder efter det att jordbävningen börjat direktsände japansk tv bilder från den skakande staden.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok lars-gunnar.erlandson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".