Mobbningsuppgörelsen kan få betydelse för andra

I torsdags förlikades Umeå kommun och eleven Lina Olofsson som utsattes för mobbning och grova kränkningar när hon gick i Sävar skola. Hon ska få 150 000 i ersättning av kommunen. Det blev alltså ingen rättegång men den här förlikningen kan ändå få betydelse för andra mobbade elever, säger Ingegerd Hilborn, chefsjurist vid Skolverket.
– Jag tror ändå att den kan ha en indirekt betydelse därför att kommunen har indirekt tagit på sig ansvaret för man har betalt den här ersättningen och det har flickan accepterat, säger Ingegerd Hillborn, chefsjurist på Skolverket. Grums-fallet vägledande För några år sen slog högsta domstolen fast i en vägledande dom att elever har rätt att få skadestånd om de skadats av mobbing när de gått i skolan och domen sa också att kommunerna måste ha gjort ganska mycket för att stoppa mobbningen för att de ska slippa ha ett ansvar. Då gällde målet Johanna Rosenqvist i Grums. Hon förlorade sitt mål men domen blev ändå en slags seger för alla andra elevers rättssäkerhet. Lina Olofsson fick åka ambulans Med den domen i ryggen stämde Lina Olofsson Umeå kommun. Hon hade blivit allvarligt kränkt och mobbad när hon gick i Sävar skola i kommunen. Hon blev iskallt duschad och utelåst i minusgrader och när hon kom på kryckor sparkades kryckorna undan av andra elever. Hon skickades med ambulans till sjukhus flera gånger efter att ha blivit kränkt och misshandlad i skolan. Prövningen uteblev Men det blev ingen juridisk prövning om huruvida rektorn och skolpersonalen hade gjort tillräckligt för att stoppa mobbningen av Lina Olofsson. Rättegången blev inställd och i torsdags blev det klart med förlikningen där hon får 150 000 kronor i ersättning av kommunen. Försäkringsbolaget betalar Egentligen är det kommunens försäkringsbolag som betalar. Kommunen är försäkrad för om anställda till exempel personal i skolan gör fel och det är försäkringsbolaget som betalar. En rättegång hade kunnat göra ännu tydligare vilka skyldigheter skolor och kommuner har gentemot sina elever. Men förlikningen kan också spela en viss roll, säger Ingegerd Hilborn, chefsjurist på Skolverket. – Det kanske kan vara så att den kommun som har det här problemet, den tittar på rättsfall och den här förlikningen, det kan möjligen ha en påverkan, säger hon.
Bengt Hansell bengt.hansell@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".