Arvika efter flickmordet

En dryg vecka har gått sedan mordet på den femåriga flickan i Arvika. Hon mördades av en knivbeväpnad man som vårdades för en allvarlig psykisk sjukdom. Få ansvariga för psykvården i Arvika vill idag uttala sig om tragedin som väckt många frågor kring den svenska psykvårdens rutiner och hur användningen av så kallade stafettläkare påverkar vårdens kvalitet.
Peter Lewin, länsverksamhetschef för psykiatrin i Värmland, tar emot i ett mötesrum på sjukhuset i Arvikas psykiatriska avdelning. Det är tyst och lugnt i korridoren utanför som leder till den öppna avdelning där den nu häktade 23-årige mannen vårdades. Men dit in släpps inte media. Personalen och de tio personer som vårdas där har bett om att få lämnas i fred. Chefsöverläkaren vill inte prata med media Det är Peter Lewin som sköter kontakterna utåt i fallet med den knivmördade femåringen – politikerna inom landstinget med ansvar för psykiatrin vill inte uttala sig. Chefsöverläkaren på sjukhuset vill inte heller ge någon intervju. Alla hänvisar till den utredning kring händelsen som just nu görs av Socialstyrelsen. Den ska inom ett par veckor, kunna ge svar på om alla rutiner följdes, när mannen kort efter beskedet om att utrikesminister Anna Lindhs död, begav sig ut i området och attackerade den femåriga flickan med en kniv. Mycket är sekretessbelagt Det mesta kring 25-åringens situation i samband med mordet är omgärdat av sekretess. Han skrevs in för allvarlig psykiskt sjukdom i augusti, först på en låst avdelning och flyttades senare till en där man inte behövde kontakta personal för att gå ut, helt enligt rutinerna, säger Peter Lewin. Socialstyrelsen utreder Att han inte vårdades i Karlstad, där han tidigare tvångsvårdats berodde på platsbrist. Hur bedömningarna av hans tillstånd och att han under sina veckor på sjukhuset inte fick träffa en psykolog är också frågor som Socialstyrelsen ska undersöka. Men i landstingets egen utredning har ingenting hittills visat att någon i personalen eller bland läkarna skulle ha handlat fel, enligt Peter Lewin. Anonyma hot Ändå har avdelningen fått ta mot flera anonyma hot under den senaste veckan. Några av dem betraktar man som så allvarliga att man överväger att gå till polisen. Ingen bland politiker eller tjänstemän vill idag heller spekulera i hur nedskärningarna inom psykvården eller bristen på fasta läkare inom landstinget kan ha spelat in. På ungefär två år har antalet vårdplatser för psykiskt sjuka i Värmland minskat från 103 till 55 platser. Mycket stafettläkare På sjukhuset i Arvika råder, liksom på många håll i landet också stor brist på läkare och en stor del av tjänsterna måste tillsättas med så kallade stafettläkare. Sedan årsskiftet har de inhyrda läkarna avlöst varandra, ibland på så korta kontrakt som en vecka. Den specialistläkare som ytterst gjorde bedömningen att 23-åringen inte skulle beläggas med restriktioner efter att knivdådet mot Anna Lindh blev känt, hade bara arbetat i två veckor på avdelningen. Hans kontrakt har nu gått ut. - Det finns risk för att det blir en kvalitetsförsämring. Jag vet inte om det har varit det i det här fallet men rent allmänt så hinner man kanske inte lära känna personalen som jobbar och inte heller patienter man jobbar med när man jobbar en väldigt kort period, säger Peter Lewin, länsverksamhetschef för psykiatrin i Värmland.
Magnus Thorén magnus.thoren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".