Kvinna i Iraks styrande råd skjuten

En av medlemmarna i Iraks styrande råd, Akila al-Hashimi, sköts på lördagen nära sitt hem i Bagdad. Enligt uppgifter från sjukhuset där hon vårdas är hon svårt skadad. Samtidigt är det oroligt i staden Falluja väster om Bagdad.
Det var på lördagsmorgonen när hon lämnade sitt hem i västra Bagdad som Akila al-Hashimi, en av tre kvinnliga medlemmar i Iraks styrande råd, sköts ner. Ytterligare tre personer i hennes sällskap sårades i attacken. Allvarliga bukskador På sjukhuset där Akila al-Hashimi först vårdades säger man att hon bland annat fått allvarliga bukskador och hon flyttades senare till ett annat sjukhus i Bagdad. Enligt ögonvittnen så utfördes attentatet av flera personer som kom till platsen i två bilar. Mycket tyder på attacken var väl planerad men en av attentatsmännen ska ha skadats av al-Hashimis livvakter. Jobbar med utrikesfrågor Akila al-Hashimi är alltså en av tre kvinnor i Iraks styrande råd där hon hade utrikespolitiska uppgifter. Tanken var att hon snart skulle åka till FN i New York där hennes mål var att Irak skulle få ta tillbaka sin plats i FN. Hon är också en av de få i styrande rådet som hade en riktigt framträdande roll också under Saddam Hussein-styret då hon arbetade på utrikesministeriet. Det kan också vara det som har gjort henne till ett attraktivt mål för dem som fortfarande stöder Saddam. Dagens attentat kan vara en hämnd för det som av Saddam Hussein-trogna uppfattas som förräderi, alltså att gå i USA:s och dess allierades tjänst. Överhuvudtaget har det styrande rådet, där Akila al-Hashimi representerade landets shiamuslimer, kritiserats i Irak för att det bara är ockupationsmakternas förlängda arm.
Christer Fridén, Kairo christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".