Bilolyckor ökar kraftigt i Kabul

I Afghanistans huvudstad Kabul håller den allt tätare trafiken på att bli ett allvarligt problem. Förutom giftig luft ökar antalet olyckor kraftigt, nu när över 100 000 fordon trängs på gatorna.
Trafikkonstapeln säger att hans jobb nästan är omöjligt eftersom så många förare saknar körkort och så många bilar inte har några nummerskyltar. Runt oss här i en rondell i centrala Kabul snurrar en infernalisk röra av gula taxibilar, nästan alla illegalt importerade med ratten på fel sida. Här är buckliga bussar, gamla ryska bilar och stinkande motorcyklar. Ibland är vi rädda för att stoppa bilister eftersom en del av dem har vapen, säger trafikkonstapeln. Kabul, en stad som planerades för 600 000 invånare, har nu över tre miljoner invånare och fler anländer varje dag. Det är nästan bara i Kabul som det finns säkerhet och jobb. Många av de nyanlända här har med sig den yttersta statussymbolen i dagens Afghanistan, en bil. En taxichaufför säger att situationen är outhärdlig. Folk struntar i trafikreglerna och polisen gör ingenting, säger han. Men i nästa sekund kör han själv i fel körriktning in på en enkelriktad gata.
Nils Horner, Kabul nils.horner@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".