Prodi vill inte ha svenskt undantag från euron

EU-kommissionens ordförande Romano Prodi som var gäst i Ekots Lördagsintervju, tror att Sverige så småningom kommer att ansluta sig till euron. Han vill inte att Sverige ska ansöka om något formellt undantag för att få stå utanför valutaunionen, Prodi väljer att bortse från att Sverige juridiskt sett är skyldigt att ansluta sig till euron.
– Jag ser ingen anledning att ändra detta, säger Roman Prodi, EU-kommissionens ordförande. Enligt EU-kommissionens ordförande är det helt upp till Sverige att besluta när vi ska ansluta oss till euron. Men han tror att Sverige, liksom de andra länderna utanför euron, så småningom kommer att gå med. – Historien pekar mot att den europeiska valutaunionen växer men ibland går historien långsamt. Bråk om stabilitetspakt Romano Prodi kommenterade också det pågående bråket om EU:s stabilitetspakt. Diskussionen om Frankrike kan bryta mot reglerna om underskott i de offentliga finanserna utan att få böter är enligt Prodi avgörande för stabilitetspaktens framtid. Prodi vill dock vill inte binda sig för att Frankrike verkligen ska betala böter, det kan räcka med att de vidtar åtgärder i rätt riktning enligt Prodi. Känsligt förhållande till Berlusconi Italienaren Romano Prodi har ett mycket känsligt förhållande till den italienske premiärministern och inrikespolitiske rivalen Silvio Berlusconi, som ju är ordförande för EU under det här halvåret. Tillfrågad om han tycker att det är lämpligt att en premiärminister kontrollerar sex tv-kanaler och flera dagstidningar blir Prodi mycket allvarlig och förklarar att han lider. Men att han ändå bestämt sig för att göra det bästa av Italiens ordförandeskap. – Jag har beslutat att göra mitt bästa för att vårt ordförandeskap ska bli lyckat. Även om jag lider så håller jag fast vid det. Varför lider du? – Jag lider för att obalanserad media är ett problem. Romano Prodi är särskilt upprörd sedan Silvio Berlusconi dragit in honom i en affär där Prodi utmålas som mutkolv, det gäller en påstådd företagsaffär på 90-talet. Enligt Prodi är anklagelserna fullståndig falska och han räknar med att mycket snart få en ursäkt. – Inom en snar framtid kommer någon att tvingas be mig om ursäkt, säger Roman Prodi, EU-kommissionens ordförande.
Tomas Ramberg tomas.ramberg@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".