Toppmötet om Irak gav ingen gemensam hållning

Lördagens toppmöte mellan Frankrike, Tyskland och Storbritannien i Berlin ledde inte till någon gemensam hållning i Irakkonflikten. Ledarna för de tre länderna var överens om att FN måste ha en betydelsefull roll i återuppbyggnaden av Irak men i de avgörande detaljerna var de fortfarande oense.
”Om inte FN kommer att spela en nyckelroll, kommer inte återuppbyggnaden av Irak, som vi talar om att ske”, sa Tony Blair, på gräsmattan framför förbundskanslers Gerhard Schröders monumentala representationsbyggnad. Inget svar på knäckfrågorna Men svaren på de frågor som splittrar EU:s tyngsta medlemmar: hur stor roll ska FN få i Irak och när ska FN och en irakisk interimregering få ta över den civila makten och förvaltningen i Bagdad, på de frågorna, fanns inga gemensamma svar. Bara en hänvisning. ”Det kan vi diskutera och det är en diskussion som vi kan ha någon annanstans”, sa Tony Blair liksom Schröder och Chirac hänsköt frågan till säkerhetsrådets möte i FN på tisdag, då USA:s förslag till en resolution om Irak ska behandlas. Frankrike upprepade krav på tidtabell Frankrikes president upprepade hur viktig en tidtabell för hur styret i Bagdad tas över av Irakierna och allmänna val hålls. Hittills har USA betecknat den franska planen som orealistisk men trycket på de allierade USA och Storbritannien att gå kritikerna till mötes, har ökat. Dyrt bygga upp Militära förluster och skenande kostnader på plats i Irak har ökat trycket på de allierade USA och Storbritannien att gå sina kritiker till mötets och öppna för en lösning. En FN-resolution skulle öppna för en sådan lösning där fler länder bidrar i återuppbyggnaden av Irak och därmed är med och delar kostnaderna.
Kristian Åström, Berlin kristian.astrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".