Facken vill lösa arbetstidsfrågan själva

Det blev inget förslag om arbetstidsförkortning i årets budgetöverenskommelse heller. Socialdemokraterna har drivit en förkortning av arbetstiden i decennier. Men facken vill hellre lösa frågan själva. Kommunals ordförande Ylva Thörn är förvånad över att politikerna fortsätter att driva sin linje.
– Det här är en långbänk och en av de värsta långbänkarna. Jag tycker man måste koppla ihop frågan på ett helt annat sätt och oavsett om det är lagstiftningsvägen eller avtalsvägen så kommer det att kosta pengar och många, många LO-medlemmar, de behöver faktiskt bättre betalt, de behöver mer pengar i plånboken, säger Kommunals ordförande Ylva Thörn. Det är i huvudsak det socialdemokratiska kvinnoförbundet och vänsterpartiet som drivit frågan om en lagstadgad förkortning av arbetstiden. Facken vill alltså hellre avtala fram den. Så har skiljelinjen sett ut hela tiden. Närmare 1 miljon arbetstagare har idag en avtalad arbetstidsförkortning. Knas talar om 40 timmar extra ledigt I den senaste arbetstidsutredningen, Knas, som kom för ett år sen, föreslås att vi i lag ska få rätt till ytterligare 40 timmars ledighet att ta ut när vi vill. LO, TCO och Saco har sagt ja under förutsättning att de även om det blir en lag har rätt att själva förhandla fram lösningarna. Hans Karlsson lovade besked i höst Hans Karlsson har lovat besked under hösten men när kan ingen säga idag. I de budgetförhandlingar som avslutades för en knapp vecka sen tycks inget annat beslut ha fattats än att det försök med förkortad arbetstid som regeringen enades om med miljöpartiet och vänsterpartiet för ett år sen ska genomföras. Men Laila Bjurling säger att det måste komma ett besked precis som Hans Karlsson lovat. - Det är ett viktigt besked för avtalsparterna att ha med sig i avtalsrörelsen. De ska inte behöva fundera på om det blir en arbetstidsförkortning nästa år utan det beskedet måste de ha med sig i sina förhandlingar, säger Laila Bjurling. Thörn tror frågan skjuts upp Kommunals ordförande Ylva Thörn är tvärtemot Laila Bjurling mycket tveksam till om något kommer att hända i arbetstidsfrågan. - Jag tror att man gräver ner den här frågan ytterligare ett antal år framöver, säger Ylva Thörn.
Pia Lille pia.lille@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".