Terrorstämplad ledare talar i Göteborg

En ledare för den islamistiska organisationen al-Shabaab, som är terrorstämplad av USA, tros vara på väg till Sverige. Xasaan Xuseen är inbjuden till en moské i Göteborg för att tala på en konferens.

– Det är ovanligt att personer kommer till Sverige från andra länder och sprider den här typen av våldsbejakande ideologier inför en öppen publik. Om ett radikalt våldsbejakande budskap förs ut så kan det bidra till rekrytering, eller mobilisering och faktiskt till våldsanvändning, säger Malena Rembe som är chefanalytiker på Säpos kontraterrorismenhet.

Det är föreningen Islamiska Sunnicentret Trossamfund som bjudit in Xasaan Xuseen till Bellevuemoskén som föreningen driver i Göteborg. Runt 2000 personer från hela nordvästra Europa, väntas besöka konferensen som håller på till på söndag.

Xuseen beskrivs som andlig ledare för den islamistiska al-Shabaabrörelsen i Somalia. Rörelsen har öppet tagit ansvar för flera terrorattentat i landet de senaste åren. Varken EU eller FN har terrorstämplat organisationen, men USA förde upp den på sin terrorlista förra året. Enligt Säpo är idag ett tiotal svenskar organiserade i rörelsen i Somalia.

Xasaan Xuseen har inte fått något visum från den svenska ambassaden i Kenya för att komma hit. Men han kan ha fått visum i något annat Schengenland och sen tagit sig till Sverige.

Ahmed Warfa talesperson på det islamiska sunnicentret i Göteborg förnekar att Xuseen har något med al-Shabaab att göra.

– Absolut inte. Jag är säker. Han har aldrig öppet eller inofficiellt förespråkat våld eller att rekrytera folk till sådana grupper. Den här konferensen handlar om islam och fred så det är det han kan komma att prata om, säger Ahmed Warfa.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se

Jan Andersson
jan.andersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista