Kris för svenska rennäringen efter prisras

Överskott av renar i Finland får stora konsekvenser även i Sverige genom att priset till renägarna sänks. Många samebyar, i hela renskötselområdet, saknar uppköpare till höstens slakt. Per-Gustav Nutti, ordförande i Baste sameby i Gällivare kommun, är bekymrad.
– Ja, det är ju bedrövligt för det berör ju vår inkomst och våra familjer. Sarvslakten häruppe har ju varit en stor del av inkomsten, det är bra pris, eller snarare har varit bra pris men nu vet jag inte. Det känns som att det är uppförsbacke, säger Per-Gustav Nutti är ordförande i Baste sameby i Gällivare kommun. Största delen av inkomsten För många renägare är sarvslakten viktig, det är då man får in den största delen av årets inkomst. Men i år är slakten på rentjurar hotad på grund av att det är svårt att få uppköpare till renköttet. Importstopp till Norge Anledningen till det är dels att norska renägare lyckats få till ett importstopp av svensk ren till Norge. Men det allvarligaste är att de få svenska grossister som köper in slaktade renar ännu inte bestämt inköpspris för renkött och därför kan inte uppköparna heller ge något pris till renägarna. Polarica i Haparanda är den största grossisten på renkött och prisledande i Sverige. De har hittills inte satt något inköpspris för det svenska renköttet. Polarica köper även in renkött från Finland och Ryssland och i och med att det finns ett överskott av ren i Finland så kommer priset på finskt renkött att hållas nere. 20 procent lägre pris Det kommer också att styra renköttspriset i Sverige. Man bedömer att kilopriset kommer att sjunka närmare 20 procent från att ha legat på drygt 50 kronor som mest förra året till drygt 40 kronor i år. – Vi vill avvakta och se vad de finska förhandlingarna kommer att sluta i. Eftersom Finland och Sverige trots allt är samma marknad idag eftersom vi är med i EU båda två så tror vi att priserna kommer att ligga på ungefär samma nivå. Men vi kommer inte kunna betala mer för den svenska renen än vad finska renägare får. Vi bedömer att prisnivån i Finland och Sverige kommer att vara likvärdig, säger Tommy Innala, vd för Polarica i Haparanda.
Kristina Nutti, SR Sameradion i Kiruna kristina.nutti@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".