Italien vill inte förändra EU:s grundlagsförslag

Om knappt två veckor ska den svenska regeringen bli klar med ett förslag till riksdagen inför förhandlingarna om EU:s nya grundlag. Basen för förhandlingarna är det förslag som EU:s framtidskonvent lade fram i somras. Om EU:s ordförandeland Italien får sin vilja fram blir det inga förändringar av konventets förslag.
– Om någon medlemsstat har förslag om tillägg måste de visa att det finns enighet om tillägget, berättar Italiens utrikesminister Franco Frattini. Det innebär att om till exempel Sverige vill ha en förändring så måste alla de andra EU-länderna tycka att den förändringen krävs. Diskuterat i 2 000 timmar Franco Frattini påpekar att EU:s framtidskonvent har diskuterat det nya grundlagsförslaget i över 2 000 timmar och därmed redan vänt ut och in på alla argument. Är det då inte omöjligt att kräva att alla länder ska vara överens om samma förändring? – Nej, det är inte omöjligt. Det är därför jag vill ha en öppen diskussion om huvudpunkterna men jag startar inte något utan att ha ett klart alternativ, säger Frattini. Den italienske utrikesministern är medveten om risken för att ett nej i en folkomröstning kan kullkasta hela arbetet med den nya grundlagen, men det ser han närmast som en utmaning. – Om vi misslyckas, hur ska vi då kunna förklara för Europas folk att efter 16 månaders förberedelser och ett halvårs förhandlingar så når vi ingen överenskommelse? Svår uppgift Italiens utrikesminister som har en svår uppgift framför sig. Sverige är mot snabb-behandlingen av EU:s grundlag eftersom det är nödvändigt för regeringen att det blir en ordentlig riksdagsbehandling av liggande förslag. Italien har pressen på sig att allt egentligen ska vara klart när EU får tio nya medlemsstater den första maj nästa år. Med den målsättningen lär Frattini så länge det överhuvudtaget är möjligt upprepa att en preliminär uppgörelse måste vara klar under det italienska ordförandeskapet som varar året ut.
Herman Melzer herman.melzer@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".