Val i Tysklands rikaste region klart på förhand

I Bayern i södra Tyskland går på söndagen befolkningen till val. Men det är ett val som på förhand är avgjort. Opinionsmätningar visar att mellan 50 och 60 procent av rösterna går till den sittande Edmund Stoiber och ju fler röster han får, desto troligare är att han blir kristdemokraternas nästa kandidat som Tysklands förbundskansler.
När Edmund Stoiber talar finns allt gått i Bayern och allt misslyckande i Berlin: ”Vi är Tysklands tillväxtgenerator. Här skapar vi arbete medan man bara lägger ned på andra ställen i Tyskland”. Bayern rikast i Tyskland Bayern är Tysklands rikaste region. München lockar till sig utländskt kapital som bara Berlin kan drömma om och medan man måste spara och stänga teatrar i Berlin, bygger man nya i München. Att Edmund Stoiber och hans CSU, kristsociala parti vinner söndagens val råder ingen tvekan om. Bayern är att likna vid en enpartistat. CSU vinner alltid, frågan är med hur mycket. Stoiber kan bli kanslerkandidat Men den här gången handlar det inte bara om att segra på hemmaplan. Ju fler röster desto troligare är det att Stoiber än en gång blir det kristdemokratiska blockets kanslerkandidat i nästa parlamentsval. Valet sammanfaller med invigningen av den stora öldrickarorgien, oktoberfesten i München och här i Tyskland har tv-kanalerna översvämmats av reportage med ölvagnar, lederhosen, gröna filthattar och vad många ser som bayersk självgodhet. När Stoiber kommer i gasen i valtalen bedyrar han sin kärlek till de bayerska traditionerna och välståndet. Men frågan är om denna kärlek även går att exportera till övriga Tyskland. ”Vi bayrare är rikast och betalar miljarder euro till övriga delar av landet för andras misskötsel, klämmer Stoiber i med på bästa sändningstid och talet avlyssnas inte bara i Bayern.
Kristian Åström, Berlin kristian.astrom@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".