”Världsbanken och IMF står inför stora problem”

På lördagen inledde Internationella valutafonden och Världsbanken sina årsmöten gemensamt i Dubai. Men dessa stora mäktiga organisationer som betytt mycket för ekonomisk stabilitet och utveckling under årtionden, står idag inför allvarliga problem. Det säger biträdande finansminister Gunnar Lund, en av dem som deltar i årsmötena.
– Jag är oroad för hela det multilaterala samarbetet. Det samarbetet har ju fått ett bakslag inte minst nu genom att WTO-förhandlingarna bröt samman, säger biträdande finansminister Gunnar Lund. – Det är över huvud taget ett klimat när det gäller det multilaterala samarbetet som bekymrar mig. Det har ju en del att göra med, helt säkert, att den amerikanska administrationen intar en så pass njugg inställning som den gör till multilateralt samarbete, säger Lund. Cancun-förhandlingar bröt samman Förhandlingarna kring världshandeln brakade samman i Cancun häromveckan. Ett gemensamt resultat de 148 länderna emellan blev inte möjligt. Det har tills vidare öppnat vägen för att länder gör upp sinsemellan i avvaktan på att det blir nya globala handelsregler. De rika länderna kan välja och vraka vilka de vill ha som partner i olika frågor. Sverige har som litet land och ofta försvarare av fattigare nationer i Afrika velat undvika detta. Beslut inte aktuella i Dubai På årsmötet i Dubai ska parterna diskutera valutor, räntor och ta tempen på världsekonomin. Men några beslut är inte aktuella. Enligt Gunnar Lund ligger det stora värdet just nu mest i att bara mötas. Internationella valutafonden, IMF, och Världsbanken har sedan lång tid tillbaka anklagats för att ibland pressa på olika u-länder en viss ekonomisk politik, som sedan misslyckats. – Det är ju ingen tvekan om att de utsatts för stark kritik i den allmänna debatten och av en stark opinion på sina håll. Så de utsätts för tryck både från amerikanskt håll och från opinionen? – Ja, så kan man säga, säger Gunnar Lund. Rösträtt styrs av kapital Gunnar Lund menar att IMF och Världsbanken haft stor betydelse för att skapa stabilitet i finanssystemen. För att rädda det bör i stället makten omfördelas. Idag styrs rösträtten efter kapitalinsats och då drar u-länderna det korta strået. Det är hög tid att hörsamma viss kritik, säger den svenske ministern.
Alice Petrén alice.petren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".