Ryska oligarker kan dömas som tjuvar

En av president Putins närmaste män hotar att riva upp privatiseringarnas från början av 90-talet. Rysslands rikaste män, oligarkerna, riskerar att dömas som tjuvar och berövas sina pengar. Allt ingår i en allt hårdare maktkamp mellan kapitalet och Kreml.
Presidentens mäktige stabschef Alexander Voloshin har skrämt slag på investerare och den klick av superrika ryssar som går under benämningen oligarker. Voloshin hotar plötsligt med att revidera den privatisering av statskapitalet som skedde i början av 90-talet. Denna utförsäljning av statsegendom utgör hela basen för oligarkernas enorma förmögenheter. Dessutom vill stabschefen ändra reglerna för en kommande privatiseringen av landets stora elbolag. Oligarkernas holdingbolag har redan investerat miljarder i aktier i elbolaget för att ha en bra position vid en privatisering. Aktier som i stabschefens modell nu blir värdelösa. Skrämselskott del i maktkamp Stabschefens skrämselskott ska dock ses som en del av en maktkamp inför valet till ryska duman, parlamentet, i december. En av de rikaste oligarkerna Mikail Khodarkovskij storägare i landets största privatägda företag oljebolaget Yukos har satsat mycket av sin förmögenhet på oppositionspartier och politiker. Khodorkovskij är en öppen regimkritiker, som anser att hans bolag missgynnas i konkurrensen med statliga olje- och energibolag. Köpt tidning för att få ut ståndpunkter Khodarkovskij har inför valet köpt en tidning där han kan få ut sina synpunkter och han sponsrar olika kandidaters valkampanjer. I somras slog Kreml till mot Khodorkovskijs bolag Yukos. En annan stor ägare och Khodorkovskijs närmaste man Platon Lebedev greps och sitter fängslad. Han anklagas för stöld av statlig egendom 1994. Investerare tvekar Å ena sidan kan det ses som Kremls budskap till de superrika: ” ni kontrollerar ekonomin, men ge er inte in i politiken”. Eller också är det ett försök från Kreml att ta mer kontroll över ekonomin. Ingetdera uppskattas av utländska investerare. Så länge osäkerhet råder kring vem som äger vad i Ryssland tvekar investerarna.
Maria Persson Löfgren, Moskva maria.persson-lofgren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".