Inga stora nysatsningar i budgeten

Budgeten innehåller inga stora nysatsningar. Ändå talar regeringen allt oftare om hur viktigt det är att få fart på tillväxten i svensk ekonomi. Så här sa finansminister Bosse Ringholm när budgetarbetet startade på allvar i augusti.
– Vi vill ju bygga ut välfärden och man kan inte göra det om man inte kan höja tillväxten åren framöver. Det är utomordentligt viktigt, sa finansminister Bosse Ringholm. När statsminister Göran Persson läste upp sin regeringsförklaring i tisdags förra veckan tryckte han ännu hårdare på att tillväxten nu måste öka sedan svenska folket sagt nej till euron. Men i statens budget för nästa år finns inte särskilt mycket som kan sätta fart på tillväxten. Småföretag får sänkt skatt Orsaken är förstås att knapphetens kalla stjärna lyser på Bosse Ringholms budget. Han har inte mera pengar att göra av med förrän 2005. Bland de viktigaste förslagen i den nya budgeten finns att småföretagen får sänkt skatt, för sammanlagt en miljard. Företagen kommer att kunna ta ut en större del av de pengar de får in som inkomst av kapital istället för inkomst av tjänst, vilket blir billigare för dem. Pengar till polisen Kommuner och landsting får 400 miljoner extra nästa år. Dessutom höjs stödet som kommunerna får för att bygga ut bredband med 250 miljoner. Polisen, domstolarna, häkten och fängelser får tillsammans 550 miljoner extra. Arvsskatten mellan makar slopas. Det blir också sänkt förmögenhetsskatt för en liten grupp personer med låga inkomster. Förslaget gäller de husägare som redan i dag fått rabatt på fastighetsskatten. Fler får betala statlig skatt Däremot kommer fler personer att få betala statlig skatt och de som redan gör det får en skattehöjning. Energin blir alltså dyrare och löntagare och pensionärer får en liten kompensation för det: inkomstskatten sänks med 200 kronor om året. Dessutom blir det en liten sänkning av arbetsgivaravgiften, med drygt 0,1 procentenheter.
Fredrik Furtenbach fredrik.furtenbach@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".