Höjda elpriser får villaägare att byta till ved

När finansminister Bosse Ringholm i dag, måndag, lägger fram budgeten så är den gröna skatteväxlingen en av de delar som kan märkas mest för många svenskar. För samtidigt som inkomstskatten sänks med 200 kronor per år fortsätter de senaste årens höjningar av skatterna på energi. Trebarnsmamman Camilla Åberg i Bottnaryd mellan Jönköping och Ulricehamn har redan gått över till ved.
– Vi eldade med olja de första två åren men sedan blev det för dyrt, det höjdes ju mer och mer. Så blev det ved helt enkelt som ett alternativ, säger Camilla Åberg. Så de här höjningarna som kommer nu skulle ni inte klara av? – Nej, inte med olje-eldning och inte med el heller. Gått över till vedeldning Det ligger ett lätt dis av rök över villakvarteret här i Bottnaryd. Flera grannar har redan gått över till vedeldning på grund av de stigande oljepriserna. Med den nu föreslagna skattehöjningen på 420 kronor per kubikmeter, alltsd runt 1 000 kronor för en normalvilla så letar ännu fler alternativ. Ellert Klahr kommer börja borra för bergvärme om någon vecka. – Vi ska byta från olja till bergvärme så att vi kan tjäna in höjningen. Det blir alldeles för dyrt för med olja, säger han. Så det är höjningarna de senaste åren som gör att ni går över till bergvärme? – När vi började med olja när vi flyttade hit för 40 år sedan gav vi 1,55 kronor kubikmetern i dag är det uppe i 9 000 kronor kubikmetern, så det har förändrats väldigt, säger Ellert Klahr. Elskatten höjs Det är inte bara eldningsoljan som blir dyrare, elskatten för hushåll höjs ett öre per kWh, och dieseln går upp 10 öre. Tanken är just att få svenskarna att satsa på alternativ, i en grön skatteväxling där inkomstskatten i gengäld sänks med 200 kronor per år. Men alla pengar kommer inte tillbaka och för många hushåll blir det ändå en förlustaffär. Ellert Klahr anser bara det är en rundgång med pengar även om principen är bra. Hans granne Camilla Åberg tycker synd om dom som inte kan byta uppvärmning. – Den som har råd att borra och så de tjänar på det och de får också tillbaka det i lönekuvertet. Men de som inte har råd att göra det, för det blir det problem. Jag tror inte du tjänar på det i längden i alla fall. Det är inget alternativ för alla, säger Camilla Åberg i Bottnaryd.
Daniel Rundqvist daniel.rundqvist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".