Alternativmedicin accepterat i vanliga vården

Den tidigare starkt ifrågasatta alternativmedicinen har under de senaste åren vunnit stort insteg i den offentliga vården. Många landsting erbjuder idag både akupunktur, massage och tai chi. Nu är det dags att byta ut begreppet alternativmedicin mot medicinsk mångfald. Det framkom vid ett möte i Loka Brunn i veckan där representanter från skolmedicin och komplementärmedicin möttes.
– Det har visat sig bland annat i den här studien som gjordes i Stockholms läns landsting för ett par år sedan att vanliga människor tycker att väldigt lite är alternativ eller komplementär medicin. De tycker att behandlingsformer som massage, kiropraktik, naprapati och akupunktur idag är vanlig vård i väldigt stor utsträckning, säger Motzi Eklöf som är forskarassistent. En undersökning från 2001 visar också att en stor majoritet av landstingen erbjuder flera alternativmedicinska metoder. Gammal tradition med kurorter Men vägen dit har varit lång och full med kontroverser trots att den svenska traditionen med kurorter faktiskt inrymde både skolmedicinsk och alternativ behandling, även om det inte kallades så på den tiden. Nu har många av kurorterna blivit flotta spa-anläggningar som tar hand om den moderna människans skavanker och stressymptom. Ska vara kostnadseffektiva Men behandlingarna är sig ganska lika, även om det nu ställs högre krav på att metoderna ska vara utvärderade och helst kostnadseffektiva, säger Torkel Falkenberg från Karolinska institutet. – Det är väl det som beslutsfattare i Sverige och världen över: kan vi sänka sjukvårdskostnader genom att introducera viss komplementärmedicin i hälso- och sjukvården. Kan vi bevisa det då kommer förändringen väldigt snabbt, säger han. Motzi Eklöf framhåller att studier av alternativmedicinska metoder kan göras på olika sätt. – Det är viktigt att lyfta fram olika vetenskapliga traditioner, olika sätt att nå mer eller mindre säker kunskap på, att inte enbart fokusera på det rent medicinska. Det så många andra aspekter av detta som omvårdnad och livskvalitet. Det kanske inte går att bota sjukdomen men det går att höja livskvalitén. Det går kanske att höja värdet på andra aspekter av livet än de rent fysiologiska och medicinska aspekterna, säger hon.
Anna Larsson anna.larsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".