Pohlman åker på väderturné runt landet

Efter de senaste årens extremväder med översvämningar och värmeböljor har intresset för väder- och klimatfrågor ökat bland svenskarna. Det försöker nu Naturvårdsverket utnyttja för att påverka opinionen för åtgärder mot koldioxidutsläppen.
Just nu turnerar man i landet med två av Sveriges mest kända tv-meteorologer som drar fulla hus på sina föreläsningar. Ekot var med när man besökte Ållebergsskolan i Falköping. Jubel och applåder De båda tv-meteorologerna John Pohlman och Martin Hedberg möts av jubel och applåder i den fullsatta skolaulan i Falköping. Föreläsningen är frivillig för eleverna men ändå har 400 tryckt in sig i salen för att få höra om klimatförändringar och växthusgaser, och lite hur man gör tv-prognoser. Frida Ragnarsson och Fredrik Johansson var två av dem som lyssnade. – Jag tyckte det var jätteintressant och bra. Man fick reda på saker som man inte annars tänker på. Att man ska åka mindre bil, koldioxidutsläpp och sådant, säger Frida Ragnarsson. Det är med att man ser översvämningar och värmeböljor på tv, gör det att man tänker mer på det här frågorna? – Absolut det gör man. Det är inte kul när det händer sådana otäcka saker i världen som kan ha en sådan stor betydelse för framtiden, säger Frida Ragnarsson. – Folk lyssnar mycket mer om det är en känd person som kommer hit och berättar. På lektionstid kan man sitta och halvsova. Det är lite mer lärorikt med någon som kan verkligen detta, säger Fredrik Johansson. Tv-meteorologer i skolor Tillsammans med Naturvårdsverket besöker de båda tv-meteorologerna Martin Heberg och John Pohlman 15 orter just nu, med både skolbesök och allmänna möten kring vad som ska göras åt klimatförändringarna. Det är inte bara i Falköping som man drar fulla hus. Intresset för vad som händer med vädret har ökat kraftigt efter den senaste tidens extremväder, enligt John Pohlman – De här extrema situationerna har ökat väldigt mycket. Då är det faktiskt ett bevis på att någonting håller på att hända med klimatet. Den här sommaren har det varit stora översvämningar i östra Småland därför är folk naturligtvis oroliga. Vem som helst kan drabbas av en storm, översvämningar, säger John Pohlman. Så ni får lite draghjälp till intresset för väderfrågorna när man ser de här katastroferna? – Ja, det är naturligtvis konsekvensen av det hela. Dels de som drabbades själva och dels de som drabbas ute i världen. – Människor har ju följt den här enorma värmeböljan nere i Mellan- och Sydeuropa som har fått katastrofala följder. Då är man naturligtvis orolig för att det kommer att sprida sig upp till oss. Det är faktiskt så att om vi fortsätter med de här utsläppen så kommer Sydsverige att få klimat som Frankrike och då kan man få extrema värmeböljor, säger John Pohlman. Nu kommer Falköping vara med medveten om det här problemet? – Det hoppas vi på, säger John Pohlman.
Daniel Rundqvist daniel.rundqvist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista