Hårt tryck på polisen

Polisen fortsätter att vädjar om fler tips kring mordet på utrikesminister Anna Lindh. Trycket är hårt på de poliser som arbetar med utredningen. Alla känner av kraven på en lösning, säger polisfackets ordförande i Stockholm, Lars Eriksson.
– Det innebär för den enskilde att man utsätts för ett tryck inte bara på ett professionellt utan också från det sociala livet vid sidan om som är tufft att bära, säger Polisfackets ordförande i Stockholm Lars Eriksson. Inte uppklarat för polisen Det har gått drygt en och en halv vecka sen Annas Lindh mördades. Uppmärksamheten har varit massiv. En 35-årig man sitter häktad misstänkt för dådet men polisen understryker gång på gång att man inte betraktar mordet som uppklarat. Medier, allmänhet och politiker kräver en lösning. Otåligheten finns också inom polisorganisationen. Tiden blir en svår motståndare för alla poliser som jobbar med att lösa mordet, säger Lars Eriksson. Många erbjöd sig att jobba Men tillsammans med frustrationen finns också en stor beslutsamhet inom polisen, berättar Lars Eriksson. Så här beskriver han reaktionerna direkt efter mordet. – Jag vet hur många kolleger som ringde när det blev känt att utrikesminister Anna Lindh blivit mördad och sa att jag ställer upp och jobbar här och nu, säger han. Skräck för att inte lösa mordet Det alla fruktar inom polisen är att historien ska upprepa sig. Att mordet på utrikesminister Anna Lindh ska förbli ouppklarat på samma sätt som mordet på Olof Palme. Vad det skulle innebära för allmänhetens förtroende för polisen. – Självklart. Det går aldrig att komma ifrån. Den finns nog med oss alla som var med på den tiden och även de som har kommit till känner trycket i förhållande till Palmeutredningen, säger han.
Ola Henriksson ola.henriksson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".