Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mirakulösa tillfrisknanden ska hjälpa cancersjuka

Skandinaviska forskare ska för första gången kartlägga vad som kan ligga bakom så kallade mirakulösa tillfrisknanden från svåra sjukdomar. Genom att samla sjukdomsberättelser från patienter med cancer, MS och astma ska man leta efter gemensamma mönster och kanske hitta en bättre behandling.
För att vetenskapligt granska vad som kan vara effektivt eller overksamt inom alternativmedicinen, ska skandinaviska forskare för första gången undersöka människors sjukhistorier. Det handlar om patienter med cancer, MS och astma som oväntat blivit bättre eller botade efter att ha använt alternativmedicinska metoder. Forskarna ska samla fakta i en databas för att sedan söka efter gemensamma faktorer som kan leda till att behandlingen av svåra sjukdomar blir bättre. Kunskapen har inte funnits samlad Det finns många berättelser om människor som helt oväntat blivit bättre eller till och med botade från svåra sjukdomar efter att ha använt alternativmedicinska metoder. Problemet är att kunskapen inte funnits samlad och därför inte har kunnat utnyttjas, säger Laila Launsöe, lektor vid Danmarks farmaceutiske universitet. – Problemet här är att den som mår bra är det ingen som samlar ihop. Därför är det viktigt att etablera ett skandinaviskt register där vi samlar ihop sådan information, säger Laila Launsöe. Samarbete i Skandinavien Projektet är ett skandinaviskt samarbete mellan patientföreningar och universitet i Norge, Danmark och Sverige och man söker nu sjukhistorier från människor som fått allvarliga diagnoser men trots det tillfrisknat, till exempelvis från cancertumörer eller astma, säger Laila Launsöe. – Exempelvis med cancerpatienter som har haft en tumör och den är försvunnen efter alternativ behandling, då börjar vi lyssna, säger hon. Det nationella Cancerinstitutet i USA har startat en liknande databas, med bara de postiiva fallen. I Skandiavien samlas både goda och dåliga exempel - där människor kanske fått allvarliga biverkningar eller andra problem av den alternativa behandlingen. Kräver tvärvetenskaplighet Bakgrunden är den tvärvetenskapliga tradition som finns på alternativmedicinområdet och som också krävs om man ska granska de metoder och medel som används i den komplementära medicinen. – Det hela handlar om att vi som forskar har varit slumpmässiga, kontrollerade försök med försöksgrupper och har tänkt att det är vi som forskare som kan tänka ut vad som är intressant, säger hon. Letar gemensamma nämnare På längre sikt hoppas forskarna alltså hitta gemensamma faktorer i berättelserna som kan hjälpa läkare och patient att åtminstone välja bort metoder som inte ska användas, säger Laila Launsöe. – Om vi på ett eller annat sätt kan hitta ett mönster hos alla med worst cases och hos alla med best cases så finns det en kunskap där som kan användas för att veta vilka behandlingar som inte ska användas, säger hon.
Anna Larsson anna.larsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".