Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Irak öppnas för utländska investeringar

Trots de många rapporterna om våld i Irak hoppas landet kunna locka till sig utländska investeringar. På söndagen meddelade den USA-stödde finansministern Kamel al-Keylani att alla ekonomiska sektorer i Irak utom oljesektorn ska öppnas för utländska investeringar.
– Förändringen i Irak handlar inte bara om att avsätta Saddam Hussein och hans regim. Det handlar inte heller bara om demokrati utan det handlar också om att införa marknadsekonomi, en fundamental förändring, säger Khaled Salih som är lektor i statskunskap vid Odense universitet. Men det kan dröja lång tid, kanske flera år innan utländska investerare vågar engagera sig i Irak. Fred, säkerhet och en fungerande infrastruktur är avgörande för att utländska pengar ska flyta in. I 30 år har staten styrt Iraks ekonomi och övergången till öppen marknadsekonomi kan bli svår på flera sätt. De som tidigare suttit på den ekonomiska makten i landet måste lämna ifrån sig den. Det kan innebära omvälvande sociala förändringar i landet. – I Östeuropa talade man om chockterapi i den meningen att den gamla eliten som hade kontroll över staten, ekonomin och politik kommer att ersättas med en ny grupp. Naturligtvis blir det inte en fullständig utradering och en del kommer att hålla sig kvar, antingen genom att bilda maffialiknande organisationer eller genom att omorganisera sig men rätt många av de gamla grupperna kommer inte ha några möjligheter att komma tillbaks, säger han. Khaled Salih tror att det i första hand kommer att bli amerikanska företag som gynnas när det gäller att investera i Irak. Han tror också att den viktiga oljesektorn så småningom kommer att privatiseras och öppnas för utländskt ägande.
Lena Hansson lena.hansson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".