Muslimsk själasörjare på Guantánamo arresterad

En muslimsk imam har i USA anhållits som misstänkt för spioneri och landsförräderi. Han arresterades på en permissionsresa till Jacksonville i Florida och förhörs nu av den militära och civila underrättelsetjänsten sedan han enligt en armétalesman haft kontakt med extrema muslimska grupper.
Kapten James Jee har arbetat som själasörjare för misstänkta al-Qaida-anhängare som sitter internerade på Guantánamobasen på Kuba. Vid gripandet hade han hemligstämplade dokument på sig, bland annat kartor över Guantánamobasen med uppgifter om enskilda fångar sitter. James Jee utbildades vid militärakademin Westpoint, konverterade sedan till islam och har utbildat sig till imam i Syrien. Han återvände sedan till armén och fick i november förra året tjänsten som muslimsk armépräst åt de 650 Guantánamofångarna. En regeringskälla säger att det är ytterst allvarligt om Guantánamofångarna kunnat haft kontakt med al-Qaida via prästen och att det i så fall handlar om landsförräderi.
Thomas Nordegren, Washington thomas.nordegren@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".