Avlyssning av teletrafik till Sverige förbereds

Försvarsdepartementet håller på att förbereda en rad nya lagar som ska ge Försvarets radioanstalt rätt att avlyssna all tele- och datatrafik till och från Sverige, oavsett om trafiken går via satteliter eller kablar. Det är lagar som saknar motstycke i svensk historia.
Per Kjellnäs, tidigare generaldirektör vid Försvarets radioanstalt, är en av dem som förbereder den nya lagstiftningen i Försvarsdepartementet. - På de här kablarna går många olika typer av information. Det går telefonkommunikation, telefaxkommunikation och datakommunikation. De är hopblandade avser naturligtvis att hitta den viktiga trafiken var den än går, säger Per Kjellnäs. Stor underrättelseorganisation FRA är Sveriges största underrättelseorganisation med över 700 anställda, med egna avlyssningsstationer runt kusterna, egna flygplan och fartyg. Hittills har organisationen mest ägnat sig åt att avlyssna alla former av utländsk radiotrafik och knäcka de krypton ska skydda den. FRA:s avlyssningsrapporter går sedan vidare främst utrikes- försvarsdepartementen, de militära myndigheterna och säkerhetspolisen i Sverige och innehåller politiska, militära och andra utländska hemligheter som FRA uppfångat via sin radiospaning. - FRA:s uppgift under kalla kriget var att förvarna om angreppsförberedelser. Den var huvudsakligen inriktad mot sovjetisk militär trafik. I dag är det nedtonat och den största delen av FRA:s spaning ligger i dag inom den civila sektorn, säger Per Kjellnäs. Men eftersom allt mer av världens telekommunikationer går i nergrävda fiberkablar så vill nu Försvarsdepartementet att FRA ska få ett avsevärt mycket vidare mandat än tidigare, nämligen tillgång till all tele- och datorkommunikations till och från Sverige, inte för att avlyssna svenskar, utan för att göra avlyssningen effektivare mot de nya civila hoten som IT-attacker, gränsöverskridande organiserad brottslighet och terrorhot. Hot mot medborgarnas integritet Det här är en fråga som svenska politiker inte velat ta i tidigare, men som lossnade efter de massiva terrorattackerna mot USA. Per Kjellnäs är medveten om att ska man kunna avlyssna all tele- och datortrafik som går in och ut genom Sverige, så måste också en rad mycket känsliga frågor om medborgarnas integritet upp till diskussion. - Det viktiga är att ta fram system som kan välja ut ganska automatiskt den trafik som är viktig för oss att komma åt och samtidigt undvika och förkasta all trafik som vi inte ska komma åt. Det finns en viktig del i det här och det är att vi inte på något sätt ska äventyra integriteten för våra medborgare, säger Per Kjellnäs, tidigare generaldirektör vid Försvarets radioanstalt, nu i Försvarsdepartementet.
Christer Larsson christer.larsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".