Dyrt sänka skatter för företag till finländsk nivå

Det skulle kosta mellan 10 och 15 miljarder kronor att ge företag i Sverige samma skatteförutsättningar som företagen i Finland. Det visar beräkningar från finansdepartementet och organisationen Svenskt Näringsliv.
Det var i samband med regeringsdeklarationen som statsminister Göran Persson lovade sänkta skatter för företagen för att kompensera ett nej till euron. – Vi har en väldigt snabb integrering mellan Sverige och Finland ekonomiskt och den kommer att fortsätta. Om den också drivs på av att Finland är innanför och vi utanför så är det bara att konstatera att vi måste hitta ett sätt att balansera en sådan situation, säger Göran Persson. Dyrt sänka till finländsk nivå Att sänka skatterna ner till finländsk nivå kommer att bli kostsamt. Finland har lägre förmögenhetsskatt än Sverige. Att komma ner på finländsk nivå skulle kosta ungefär 2 miljarder enligt finansdepartementets experter. Men i Finland betalar man ingen förmögenhetsskatt alls på aktier och de pengar man har på banken. Om vi ska ha samma undantag i Sverige blir prislappen ännu högre. Skatten på kapitalinkomster, alltså räntor och aktieutdelningar, är inte så mycket lägre i Finland. Men i Finland får man dra av den skatt som företaget redan betalat innan man betalar skatt på aktieutdelning. I Sverige dubbelbeskattas vinsterna. Många miljarder För att få samma villkor måste den svenska skatten på kapitalinkomster sänkas från 30 till 25 procent, enligt finansdepartementet. På Svenskt näringsliv säger man att det behövs en sänkning ner till 15 procent. Kostnad mellan 1 och 3 miljarder. Att sänka arvsskatten till finländsk nivå skulle kosta ungefär 2,5 miljard enligt Svenskt Näringsliv. Men den stora skattesänkningen handlar om skatten på bolagens vinster. – Vi vet att finnarna nu är på väg ner mot 25 procent och jag tror att vi ligger effektivt på 28 procent. Varje sådan procentsänkning tror jag långvarigt kostar runt 1,5 miljarder, säger Göran Persson. Bestämd ambition Sammantaget blir det en nota på mellan 10 och 15 miljarder beroende på vem som räknar, finansdepartementet eller Svenskt Näringsliv. Det är pengar som ingen i dag vet var de ska tas, men Göran Persson är bestämd i sin ambition. – De skillnader som finns har vi kartlagt och vi har ingen anledning att i Sverige har sämre villkor än i Finland, säger statsminister Göran Persson.
Martin Ahlquist martin.ahlquist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".