Ljuspunkt i kampen mot aids i Afrika

Kampen mot aids i Afrika börjar äntligen ge resultat - trots en grym statistik. Det anser några av de experter som samlats i Nairobi i Kenya för den världsomfattande aids-kongressen som inleddes under söndagen.
Ingen kan jubla över att 30 miljoner afrikaner har hiv eller aids – det är var elfte vuxen afrikan – eller att 15 miljoner redan har dött av aids. I denna katastrof ses varenda ljuspunkt som en framgång och det är att regeringar inser allvaret och satsar på upplysning och kunskap om sjukdomens spridning. Bromsmediciner till allt för få Av dessa 30 miljoner smittade afrikaner, så är det bara 50 000 som får tillgång till bromsmediciner. Brist på pengar, brist på sjukvård, brist på allt – det är det vanliga i Afrika. Men i Öst- och Västafrika märks de små, små framgångarna – små förändringar till det bättre. Medan södra Afrika går mot en katastrof – var femte gravid kvinna är hiv-positiv. På den internationella aids-konferensen i Nairobi, berömmer FN:s speciella aids-sektion, enskilda nationers krafttag mot sjukdomen, men befarar också en risk för ökad instabilitet i Afrika till följd av aids; fler interna konflikter, fler barnsoldater, fler brottslingar – när familjer och band faller samman. Och USA ser en framtid med fler desperata terrorister som ingenting har att förlora. – Men omvärldens välvilja eller oro, kan inte enbart styra Afrika, ryter Ghanas frispråkige förre president Jerry Rawlings, samma dag som konferensen inleddes; ansvaret ligger i mångt och mycket på afrikanska män. Och där borde afrikaner själva fokusera problemet först, innan man ber om hjälp, anser han. Motvilja mot kondomer Smittspridarna är män; om så soldater, långtradarchaufförer, våldtäktsmän, eller vanliga otrogna män – alla med en motvilja till kondomer. Och kvinnor alltid offren. Och på kvinnor baseras statistiken och hjälpinsatserna. Också på denna AIDS-konferens.
Vincent Dahlbäck, Johannesburg vincent.dahlback@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".