Utförsäljning av statlig industri i Irak

Den USA-stödda administrationen i Irak har annonserat omfattande ekonomiska reformer, inklusive utförsäljning av all statlig industri med undantag för oljan. Det överraskande tillkännagivandet av Iraks finansminister al-Keylani dominerade den andra dagens möte organiserat av Internationella valutafonden, IMF, i Dubai, skriver BBC i sin nätupplaga.
Den nyligen utnämnde ministern avslöjade en rad reformer, som analytiker liknar vid ett manifest som uttänkt av Washington, för att göra rent hus efter 30 år med Saddam Hussein och det socialistiska Baathpartiet. al-Keylani sade att en liberalisering av utländska investeringar, banksektorn, skatter och tullavgifter kommer att på ett "avgörande sätt driva på ansträngningarna att bygga upp en fri och öppen marknadsekonomi i Irak". Enligt BBC:s korrespondent i Bagdad kommer den amerikanska administrationen i Irak troligen att spela en viktig roll i övervakningen av privatiseringsprocessen, tillsammans med Iraks provisoriska styrande råd, som tillsatts av USA. Ett antal personer i rådet har själva en bakgrund i finans- och företagssektorerna, och kommer därför att ha bestämda åsikter om vad som ska hända i landet. Men den förre presidenten Bill Clinton, på besök i Dubai, anmodade amerikanska företag att visa återhållsamhet. USA:s finansminister John Snow tillbakavisade påståendet att USA har styrt förslagen till reformer. Han sade att "förslagen, idéerna och konceptet var Iraks provisoriska råds". Omfattningen av återuppbyggnaden som krävs i Irak kommer troligen att locka till sig många investerare som hoppas säkra multi-miljardkontrakt. Den mest lukrativa delen av Iraks ekonomi, oljan, kommer dock inte att ingå i reformerna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".