Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Avlyssningsförslag kan bli hot mot integritet

Risken är uppenbar att den svenska staten är på väg att skaffa sig möjligheter att totalavlyssna sina egna medborgare, även om det inte är avsikten. Det säger freds- och konfliktforskaren Wilhelm Agrell som undervisar i underrättelseanalys vid Lunds universitet.
Bakgrunden är Ekots uppgifter i morse om att regeringen förbereder en rad nya lagar som ska ge Försvarets radioanstalt, FRA, rätt att ständigt avlyssna all tele- och datatrafik till och från Sverige. – Det som tornar upp sig här är ett gigantiskt självgående system, som ställer helt nya frågor om medborgerligt inflytande och kontroll på sin spets. Väldigt starka nya underrättelseintressen som samtidigt står emot medborgarrättsliga intressen som handlar om integritetsfrågor av ett väldigt centralt slag, säger Wilhelm Agrell vid Lunds universitet. Ett av flera skäl till att försvarsdepartementet och FRA vill kunna avlyssna all data- och teletrafik till och från Sverige, är det särskilda roll som FRA har i försvaret mot så kallade IT-attacker. Sådana som kan få viktiga delar av samhället att slockna om datasystemen slås ut. Staten har också ett ansvar för att de stora telenäten i Sverige håller en tillräckligt säker nivå, så att medborgarnas integritet på de nationella näten inte missbrukas. – Samtidigt ser man ju här att hela frågan om integritetsskydd ställs på huvudet. För att vi ska skydda integriteten så måste vi ha en total övervakning och en total insyn. Annars kan vi inte skydda integriteten, säger Wilhelm Agrell. Om det blir en statlig svensk totalavlyssning av all teletrafik in och ut ur landet så finns alltid risken att vi får se samma utveckling där som under lång tid skett med polisens telefonavlyssning. Att man i hemlighet glider och tänjer på reglerna och får ett, för medborgarna, alltmer rättsosäkert tillstånd, som senare utredningar visat. – Skapar man de tekniska förutsättningarna så uppstår tillämpningar av de här. Man hamnar ut i en gråzon där alla möjliga typer av medborgerliga aktiviteter kan visa sig vara lämpliga att övervaka och systematisera. Om man jämför med dagens legala telefonavlyssning som polisen gör, hur stor är skillnaden i det här förslaget som militären vill få? – Jag skulle säga att det här är som skillnaden mellan boksamlingen på Kungliga biblioteket och två pocketböcker på ett kaffebord, säger Wilhelm Agrell.
Christer Larsson christer.larsson@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".