Ny attack mot FN i Bagdad

Oron och våldet i Irak fortsätter. En självmordsbombare dödade på måndagen, förutom sig själv, en person och skadade ett tiotal utanför FN:s högkvarter i Bagdad. Samtidigt förbereds en ny FN-resolution tänkt att ge ett större internationellt ansvar för utvecklingen i Irak.
Det var när irakiskt säkerhetsfolk skulle granska en bil på väg in till en parkeringsplats nära FN:s högkvarter i Irak som föraren utlöste en bomb som dödade säkerhetsvakten och honom själv. Ytterligare 12 personer, dom flesta irakiska poliser, skadades. Attentatet ägde rum vid samma FN-högkvarter där över 20 personer, bland dem FN:s sändebud i Irak Sergio Vieira de Mello, dödades i en bombattack i augusti. Orolig helg Under hela veckoslutet har det varit oroligt i Irak. Tre amerikanska soldater har dödats i olika attacker. Och en av medlemmarna i det av USA tillsatta styrande rådet, Akila al-Hashimi, fick svåra skador när hon i lördags utsattes för skottlossning strax utanför sitt hem i Bagdad. Ilska mot USA Men det är inte bara militära och politiska mål som drabbas av våldet. Det nya västerländska inflytandet ses inte med blida ögon av alla. En videobutik som säljer pornografiska filmer utsattes i helgen för granatbeskjutning. Ett tiotal personer skadades. Samtidigt gör ockupationstrupperna saker som retar upp befolkningen. Häromdagen tog sig till exempel ett gäng USA-soldater in i Bagdads Zoo och sköt en tiger. Internationell insats Den här utvecklingen gör att många frågar sej hur länge detta skall pågå; att USA-alliansen inte får slut på våldet i landet. Och man efterlyser ett vidgat internationellt engagemang. I FN förbereds just nu en ny resolution om Iraks framtid. Många länder, med Frankrike i spetsen, vill att FN tar över i Irak och att en tidtabell görs upp för när irakierna själva skall ta ansvar för sitt land. Amerikanerna är visserligen intresserade av en större internationell insats, inte minst för återuppbyggnaden av Irak, men USA tänker ändå behålla fullständig kontroll över landet och vill inte lämna över makten till FN.
Christer Fridén, Kairo christer.friden@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".