Kraftigt ras på Tokyobörsen

Tokyobörsen gick ned kraftigt på måndagen. Aktiekurserna föll med mer än fyra procent just när premiärminister Junichiro Koizumi presenterade en regeringsombildning. I lördags säkrade Koizumi segern i det regerande liberaldemokratiska partiets ordförandeval och fortsätter därmed som regeringschef.
Var det kritik mot premiärminister Junichiros regeringsombildning eller ett resultat av allmän oro som i dag banade väg för den största enskilda nedgången på två år på Tokyo-börsen? Analytikerna är lite osäkra på anledningen till detta plötsliga fall just när aktiemarknaden höll på att hämta sig från sjunkande kurser under våren och försommaren. Yenen stärkt mot dollarn Samtidigt som kursraset skedde stärktes den japanska valutan, yenen gentemot USA-dollarn. Dollarn nådde sin lägsta notering i Japan på nära tre år. Japanska exportörer som noterat nedgång av sin försäljning gläds inte åt en svagare dollar. I lördags säkrade Koizumi segern i det regerande liberaldemokratiska partiets ordförandeval och fortsätter därmed som regeringschef. Den regeringsombildning som Koizumi genomförde visade att han fortsätter att bilda front mot det liberaldemokratiska partiets äldsta garde. Några nya yngre politiker togs in i regeringen och i partiets ledning. Kritiserade ministrar utbytta Många av Koizumis opponenter inom det regerande partiet krävde silkessnöret för ekonomi- och bankministern Heizo Takenaka. Men Koizumi behöll Takenaka på båda dom viktiga posterna. Han utnämnde en ny finansminister och en ny handelminister. Däremot kvarstår utrikesminister Yuriko Kawaguchi trots omfattande kritik mot henne från skilda läger. Den japanska utrikespolitiken har under detta turbulenta år nära nog slaviskt följt den amerikanska. Ett kontroversiellt beslut togs i somras om att sända 1500 japanska soldater till Irak och att bidra med minst en miljard dollar till den USA-ledda återuppbyggnaden av Irak, en blygsam summa jämfört med de enorma belopp för Irak som president George Bush begär av den amerikanska kongressen. Men inför ett kommande nyval i november har den japanska truppen fått avvakta med avresan till Bagdad. Professor Takashi Inoguchi ser Irak-stödet som en stor utmaning för Koizumi. – Eftersom Japan har beslutat sig för att acceptera den USA-orienterade definitionen av hur ondskan ska bemötas kommer Japan att gå en svår tid till mötes, säger Inoguchi. Om mindre än en månad kommer Bush till Tokyo. Det kan bli ett dyrbart besök för Koizumi, sa en observatör jag talade med i dag.
Lars Gunnar Erlandson, Tokyo lars-gunnar.erlandson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".