Dollarn under åtta kronor

Efter ett uttalande från G7-mötet i Dubai i helgen har dollarn sjunkit till rekordlåga nivåer. Idag handlas den för 7 kronor och 90 öre. Det är dollarns värde mot flera asisatiska valutor som kritiseras i uttalandet. Förra gången dollarn var nere under åtta kronor var i somras, men dessförinnan har likanande nivåer inte förekommit sen årsskiftet 1998/1999.
– Dollarn har varit under press under en lång tid och det som hände under helgen var att G7-mötet gjorde ett relativt tydligt uttalande att dollarn är övervärderad och att det i första hand gäller mot de asiatiska valutorna, säger Åke Gustavsson, Föreningssparbankens chef för ränte- och valutabevakning. Den svaga dollarn beror framför allt på obalanser i den amerikanska ekonomin. Landets dras med underskott i handeln och ett stort bugetunderskott. Uttalanden i G7-gruppen förstäker bilden av en övervärderad dollar. Kina och Japan försvarar exporten Försvagningen beror på att många asiatiska länder, bland annat Japan och Kina som har fast växelkurs, länge slagits för en låg växelkurs för att hålla sin export under armarna. Det är framför allt detta som kritiseras av G7-gruppen. Därmed blir det allt svårare för dessa länder att försvara detta. Därav dagens dollarras. Borde inte justeringen ha kommit tidigare, med tanke på läget i den amerikanska ekonomin? – Jo, det borde den ha gjort, säger Åke Gustavsson, men både Japan och KIna har hårdnackat gått emot det, men nu ökar man trycket på dem. Det innebär även ett fortsatt tryck på dollarn, enligt Åke Gustavsson. Påverkar återhämtningen En svagare dollar innebär att det blir svårare för europeiska och asiatiska länder att konkurrera med amerikanska bolag och förtjänsterna blir lägre. Det innebär i sin tur att investeringar i länder utanför dollarområdet går från aktier till räntebärande papper. Det medför fortsatt press på börserna i dessa länder och leder till större osäkerhet vad gäller världsekonomins återhämtning i stort. Vad betyder då dollarraset för svenska företag som är beroende av dollarn? – Räknat i kronor blir intäkterna mindre för de riktigt dollarberoende företagen, säger Åke Gustavsson, valuta- och räntechef på Föreningssparbanken.
Marcus Ålsnäs marcus.alsnas@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".