Kronans stärks och dollarn faller

Efter ett uttalande från G7-mötet i Dubai i helgen, har dollarn sjunkit till rekordlåga nivåer och handlas nu för 7,90 kr. Förra gången dollarn var nere på den här nivån, under åtta kronor, var så sent som i somras, men dessförinnan har likanande nivåer inte förekommit sen årsskiftet 1998/1999. Kursen för euron är 9,06 kr.
Den svaga dollarn beror framför allt på obalanser i den amerikanska ekonomin. Landets dras med underskott i handeln och med ett stort bugetunderskott. Uttalandet vid G7-gruppens möte förstärker bilden av en övervärderad dollar. Men försvagningen beror även på att många asiatiska länder, bland annat Japan och Kina som har fast växelkurs, länge har slagits för en låg växelkurs för att på det sättet hålla sin export under armarna. Det är framför allt detta som kritiseras av G7. Därmed blir det allt svårare för dessa länder att försvara detta. Därav dagens dollarras. En svagare dollar innebär att det blir svårare för europeiska och asiatiska länder att konkurrera med amerikanska bolag och förtjänsterna blir lägre. Det innebär i sin tur att investeringar i länder utanför dollarområdet går från aktier till räntebärande papper och medför fortsatt press på börserna i dessa länder och till större osäkerhet vad gäller världsekonomins återhämtning i stort.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".