140 dödade under kravaller i Kina

Uppdaterad: 11:17
I Xinjiang-regionen i nordvästra Kina uppges minst 140 människor ha dödats i helgens våldsamma kravaller mellan olika etniska grupper. Över 800 har skadats.

Hela helgen har det varit oroligt i den annars också hårt kontrollerade Xinjiang-regionen, där majoriteten av befolkningen är muslimska uigurer.

Efter helgens kravaller är stämningen i dag spänd. All trafik har stoppats och i huvudstaden Urumqi är gatorna fulla av säkerhetsstyrkor beväpnade med maskingevär. Också tillgången till internet har blockerats av myndigheterna.

Enligt ögonvittnen ska flera tusen uiguriska invånare har deltagit i upploppen.

Kinesisk tv har visat bilder på upprorsmakare som satt eld på polisbilar, kastat sten mot poliser och krossat skyltfönster. Vittnen uppger också att vanliga civila kineser från den största etniska gruppen han har knivhuggits och misshandlats.

Bilder från provinshuvudstaden Urumqi påminner om en krigszon med utbrända byggnader och misshandlade blodiga människor liggande på gatorna.

Det hela började med en stor demonstration mot hur kinesiska myndigheter behandlar uigurerna. Många uigurer som är muslimer känner sig förtryckta och diskriminerade och anklagar regeringen för att försöka ta ifrån dem deras religion.

I slutet av juni dödades två uiguriska faberiksarbetare efter våldsamheter i södra Kina, detta var den tändande gnistan.

Flera hundra människor har gripits under helgens oroligheter, men polisen letar fortfarande efter omkring 90 upprorsmakare.

Johan-Mathias Sommarström
johan-mathias.sommarstrom@sr.se