Läkare får 11 000 kronor för journatt

S:t Görans sjukhus i Stockholm har ett mycket frikostigt avtal för vissa jourläkare. En överläkare på psykiatriska länsakuten får 11 000 kronor per natt för att vara jour i hemmet och på vissa helgdagar är ersättningen nästan dubbelt så hög.

Deanne Mannelid är verksamhetschef på länsakuten.

– Det var otroligt svårt att besätta jourerna innan det här avtalet kom till.

Varför då?

– Därför att det är ett väldigt hårt arbete och jag antar att det var för dålig ersättning då för det hårda arbete som är, säger Deanne Mannelid.

Avtalet, som gäller för psykiatriska länsakuten och beroendeakuten vid S:t Görans sjukhus, skrevs under 2002.

Det fungerar som ett schablonavtal som under en helg innebär att jourläkarna alltid får betalt för 12 timmars aktivt arbete och 12 timmars beredskapsarbete, även om det är lugnt och de inte behövs på sjukhuset.

Mellan klockan nio på morgonen en lördag till nio morgonen efter får de bäst betalda överläkarna 11 000 kronor. På midsommar- och nyårsafton får de nästan det dubbla, drygt 20 000 kronor, enligt Dagens Nyheter.

Förra året betalade landstinget ut 30, 4 miljoner kronor i enbart jourersättningar för de två akutmottagningarna.

Men Deanne Mannelid menar att det är extremt ovanligt att läkarna inte kommer in till sjukhuset.

– Det kan jag tänka mig att det händer någon enstaka gång att man inte kommer in till sjukhuset.Oerhört enstaka dock. Däremot är det ju inte så att de då inte jobbar utan det kan bero på att de kan sköta en hel del av uppgifterna i hemmet, säger Deanne Mannelid är verksamhetschef på länsakuten.

Cecilia Khavar
cecilia.khavar@sr.se