USA och Ryssland eniga om ramavtal

Uppdaterad: 16:56
USA:s president Barack Obama har inlett sina överläggningar i Moskva om relationerna mellan de två länderna. Obama har under eftermiddagen haft samtal med sin ryske kollega Dmitrij Medvedev.

– USA och Ryssland har mer som förenar än skiljer, sa Obama när presidenterna utbytte artighetsfraser i samband med att de hälsade på varandra.

Rysslands president Dimitrij Medvedev hängde på.

– Vi hoppas att vi kommer att stänga några besvärliga kapitel i de rysk-amerikanska förbindelserna och öppna nya, sa Medvedev.

Innan pressen motades ut skämtade de också om det regniga och kalla vädret i Moskva.

Syftet med toppmötet är att normalisera förhållandet mellan USA och Ryssland efter flera år av nästan kallt krig. Mer konkret ska man försöka enas om ramarna för ett nytt nedrustningsavtal när det gäller kärnvapen, man ska också underteckna en uppgörelse om att USA ska få leverera militärutrustning genom Ryssland till sina trupper i Afghanistan.

En stor stötesten i förhandlingarna kommer dock att bli USA:s planer på ett missilförsvar i Europa som Ryssland vill stoppa. Obama och Medvedev ska hålla en gemensam presskonferens med början klockan 16 svensk tid.

I morgon ska Obama ha överläggningar med premiärminister Vladimir Putin. Återstår att se om de blir lika hjärtliga som början på samtalen med Medvedev.

Sten Sjöström, Moskva
sten.sjostrom@sr.se