Undantagstillstånd efter kravallerna i Kina

Minst 140 människor ska ha dött under helgens kravaller i Xinjiang-regionen i Kina, där det bor många muslimska uigurer. Enligt Kaiser Abdurusul, generalsekreterare för den uiguriska pennklubben, ligger alla kontaktnät nere och den kinesiska regeringen har utlyst undantagstillstånd.

– Klockan två på morgonen utlyste kinesiska myndigheter undantagstillstånd i huvudstaden Urumqi, säger Kaiser Abdurusul, som kommer från Xinjiang-regionen men som nu befinner sig i Eskilstuna.

Stämningen är mycket spänd i regionhuvudstaden enligt Kaiser Abdurusuls kontakter. Kaiser Abdurusul och hans landsmän har haft svårt att komma fram till sina släktingar och vänner då all internettrafik och telefonlinjer ligger nere.

Helgens kravaller med en stor demonstration, där de flesta var studenter, mot hur kinesiska myndigheter behandlar uigurerna. Många uigurer är muslimer och känner sig illa behandlade och diskriminerade och anklagar regeringen för att försöka ta ifrån dem deras religion.

I slutet av juni dödades två uiguriska fabriksarbetare efter våldsamheter i södra Kina, vilket kan tolkas som ett startskott till helgens demonstrationer.

Men enligt Kina är det våldsverkare som ligger bakom demonstrationerna. Sedan terroristattackerna mot USA den 11 september har Kina sagt att den uiguriska separatiströrelsen har kontakter med terrornätverket al-Qaida.

Men trots att alla kommunikationer ligger nere säger Kaiser Abdurusul säger att nya demonstrationer planeras redan i dag.

Sarah Sidibé
sarah.sidibe@sr.se