Press mot Israels utrikesminister

Den nya israeliska regeringen har nu suttit 100 dagar vid makten. Den minister som väckt störst uppmärksamhet i omvärlden ses nu allt mer som ett stort problem för Israel. Utrikesministern Avigdor Lieberman, känd för flera rasistiska uttalanden, blir allt med isolerad i regeringen och i israelisk press höjs kraven på hans avgång.

– Du borde sparka din utrikesminister, sa Frankrikes president Nicolas Sarkozy för någon vecka sedan när han träffade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu.

Sarkozys råd, som väckte stor uppmärksamhet, är bara toppen av ett isberg, skriver dagstidningen Haaretz i en kommentar om regeringens första hundra dagar.

Liebermans image i omvärlden är usel och hans resor kantas av bråk och pinsamma fadäser.

I Berlin vägrade den tyska utrikesministern att ställa upp på bild med honom. Mötet med USA:s utrikesminister Hillary Clinton beskrivs som en katastrof och allt fler inom regering och diplomati ser honom som en tung belastning.

Avigdor Lieberman är född i nuvarande Moldavien, invandrade på 70-talet, är bosättare och befinner sig långt ut till höger på den politiska skalan. Posten som utrikesminister nådde han efter ett framgångsrikt val, där han bland annat förespråkat fördrivning av palestinier. Liebermans retorik är högljudd och kategorisk, men egentligen inte särskilt annorlunda än andra israeliska högerpolitikers.

– Skillnaden är att han nu är utrikesminister och andra länders högsta politiker måste sitta som en jämlike med honom och konfronteras med hans rasistiska kommentarer, säger en diplomat.

Inom Netanyahus regering försöker man begränsa skadan och andra har nu tagit över delar av hans arbete. Shimon Peres, landets president, håller i kontakterna med de arabiska grannarna och Netanyahu och försvarsminister Ehud Barak sköter förbindelserna med USA. Men inrikespolitiskt har Lieberman fortfarande en stark position i regeringen.

Just nu drivs ett paket med lagar igenom som begränsar rättigheterna för israeliska palestinier. Förslagen är från Liebermans parti, men sannolikt går de igenom med stöd från de övriga partierna, säger Orna Kohn på människorättsorganisationen Adallah.

– Skillnaden mellan honom och andra i regringen är inte vad han säger, utan att han säger saker och ting öppet, menar hon.

Kristian Åström, Jerusalem
Kristian.astrom@sr.se