Ny kritik mot Vattenfall i Tyskland

Ett Vattenfall-ägt kärnkraftverk i Tyskland fick i lördags stängas av på grund av ett tekniskt fel. Därefter missade Vattenfall att meddela myndigheterna, vilket företaget är skyldigt att göra enligt tysk lag.

– Det är en brist på kompetens och professionalism som man verkligen måste förebrå företaget, säger socialminister Gitta Trauernicht med ansvar för kärnkraftssäkerhet i delstaten Schleswig-Holstein.

Det är inte första gången som Vattenfalls kärnkraftverk i Krümmeln i den tyska delstaten Schleswig-Holstein står still. En brand i en av kraftverkets två transformatorer häromåret ledde till att kärnkraftverket stod stilla en längre tid.

Och nu i lördags la den andra transformatorn av och kraftverket fick stängas av igen. Enligt tysk lag ska företaget meddela ett driftstopp till myndigheterna, men så skedde inte i lördags. Enligt tysk tv var det i stället några poliser som skulle övervaka en anti-kärnkraftsdemonstration utanför kraftverket som råkade höra de uppgifterna av personal på kraftverket.

Vattenfall har under en längre tid haft diskussioner med den tyska kärnkraftsinspektionen om säkerheten vid företagets kraftverk.

Efter den här senaste incidenten säger nu Tysklands miljöminister Sigmar Gabriel att han kommer att ställa stränga krav innan Vattenfall får starta reaktorn på nytt.

– Jag hoppas att de inte gör det all, men om  Vattenfall kommer på idén att inom den närmaste tiden ansöker om att få starta reaktorn på nytt så vill vi ha ett ord med i laget, säger den tyske miljöministern.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se