450 jobb hotas inom Tullverket

Tullverket kan komma att göra besparingar i personalkostnaderna på uppemot 150 miljoner kronor nästa år, och 450 jobb hotas, erfar Ekot. Förslagen på nedskärningar har fått hård kritik från fackligt håll. Peter Martinsson, fackordförande för de anställda vid Tullverket i Helsingborg menar att gränsskyddet kommer att bli sämre.
– Bara sedan i fredags kväll har vi haft fem stora narkotikabeslag och fyra mindre i Helsingborg. Jag tror inte man har möjlighet att kunna ha de fina resultaten om vi inte får bibehålla vår styrka, säger Peter Martinsson. Förra året gjordes strax över 3000 beslag av narkotika i tullen. Peter Martinsson är orolig för att de beslagen, samt beslagen av exempelvis cigaretter och alkohol kommer att bli färre i hela landet om nedskärningarna genomförs. Tullverket har ett besparingskrav på sig på 82 miljoner kronor. Men nyinvesteringar som verket vill göra gör att så mycket som 150 miljoner kronor måste sparas just på personalen. Av Tullverkets 2 500 anställda ska strax över 450 personer bort. Av dem kan ett åttiotal försvinna genom förtidspensioneringar, medan övriga 340 hotas av uppsägning. Enligt förslaget ska tolv tullstationer läggas ned, erfar Ekot. Det gäller bland andra stationerna i Gävle, Västerås, Kalmar, Visby och Halmstad. Och tullstationerna på två flygplatser försvinner från Sturup i Skåne och Skavsta i Södermanland. Tullen har två grenar i sin verksamhet dels bevakningen av Sveriges gränser som ska hindra smuggling och dels servicen till import och exportföretag som ska förtulla sina varor. I Norrköping och Luleå ska enligt förslaget den delen som arbetar med gränsskydd försvinna. Det innebär i praktiken att den östra kuststräckan från Stockholm till Blekinge blir utan fasta tullstationer. Enligt de första beskeden skulle nedskärningarna bara vara hälften så stora och Peter Martinsson på fackförbundet TullKust är besviken på sin arbetsgivare: – Helt plötsligt tar det en ny fart och en ny vändning och det blir dubbelt så mycket människor som man tidigare pratat om. Naturligtvis blir man besviken och ledsen. Jag har fortfarande inte kommit över det här. Jag hoppas ju nu att politiker och övriga ansvariga ska ta sitt ansvar. Tullverkets generaldirektör Kjell Jansson vill inte göra några kommentarer om neddragningarna innan rapporten har presenterats för personalen imorgon.
Hanna Holmquist hanna.holmquist@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".