Indiens ekonomi växer fortfarande

Tillväxten i världen väntas bli negativ i år för första gången sedan 1945. Men det finns ljusglimtar. Ett exempel där ekonomin fortfarande växer är Indien, som lägger sin budget i dag.

Den indiska regeringen lägger sin budget i dag, och ambitionsnivån gör nästa hela världen avundsjuk. Ambitionen är nämligen att snabbt komma tillbaka till de tillväxttal som har gällt de senaste fem åren, nämligen 8,8 procent i snitt.

Tillväxten det senaste året har varit 6,7 procent. En för Indien låg siffra, men som knappast matchas av någon annan än Kina, av de större ekonomierna.

Den indiska regeringen satsar nu stort på infrastrukturprojekt men också ökad fattigdomsbekämpning, främst i städernas slumområden. Satsningarna ökar dock på budgetunderskotten och gör ekonomin mer sårbar.

Indien brukar kallas för världens kontor, "the office of the world", till skillnad från Kina, som brukar benämnas världens fabrik, "the factory of the world".

Och den indiska regeringen ser nu att de utländska investeringarna börjar öka igen, och finansministern talar om att det värsta nämligen fjärde kvartalet 2008 och första kvartalet 2009, verkar vara över nu.

Men trots den rekordhöga tillväxten har Indien fortfarande svårt att föda sin befolkning och fattigdom och svält och barnadöd är mer utbrett än i Afrika söder om Sahara. 80 procent av Indiens befolkning har inte tillräckligt att äta varje dag, enligt en färsk rapport.

En av dem är 30-åriga fembarnsmamman Pushpa som bor i slummen i östra Delhi och hon har svårt att få pengarna att räcka till mat för barnen säger hon till BBC.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Källor:

BBC:
http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/business/8135529.stm
http://news.bbc.co.uk/go/pr/fr/-/2/hi/business/8130595.stm

Financial Times:
http://www.ft.com/servicestools/help/copyright