Budgeten: staten gav men tar tillbaka nu

Dagens statsbudget innehåller få saker som är positiva för hushållen, men å andra sidan finns det inga tunga pålagor heller. Efter att ha slösat med gåvor från ymnighetshornet ett par år, tar Staten nu tillbaka en del av penningarna, säger Gunilla Nyström, privatekonom på banken SEB.
Den här gången är det svårare att beskriva budgeten i vinnare och förlorare. Men man kanske kan säga att Staten tar tillbaka lite av det rikliga flödet av sänkta skatter och ökade bidrag från dom senaste åren. Dyrare olja kommer att kännas i villaägarnas plånböcker framöver. För en oljeförbrukning på 3,5 kubikmeter olja handlar det om cirka 150 kronor mer i månaden. Även elskatten kommer att höjas, med ungefär 300 kronor om året för en eluppvärmd villa med normalförbrukning, enligt SEB:s beräkning. För dem som bor i hyreslägenhet blir det en höjning med ungefär 80 kronor om året med en elförbrukning på 5 000 kWh. För att kompensera hushållen för de höjda energiskatterna sänks skatten med 200 kronor för alla. Om man bor i en kommun där det blir skattehöjningar och bor i en oljeeldad villa kan det faktiskt bli minus. Sedan tidigare är det bestämt att maxtaxan ska höjas nästa år för hushåll som tjänar mer än 38 000 kronor. För en familj med två barn på dagis blir det en höjning med sammanlagt 200 kronor i månaden. Gunilla Nyström har svårt att hitta några uppenbara vinnare i budgeten. Men en barnfamilj som bor i en oljeuppvärmd villa i en kommun eller landsting som höjer skatten, och som också har barnen på dagis, får räknas till förlorarna. I dag kan personer som bor i högt taxerade hus tvingas flytta för att ha råd att betala arvsskatt om maken, makan eller sambon avlider. Nu föreslås att arvsskatten slopas den 1 januari 2004 vilket i och för sig inte löser problemet för dem som blir änkor i höst. Regeringen aviserar också att det ska läggas fram ett förslag om en särskild begränsningsregel för förmögenhetsskatt. Den ska gälla dem som i dag omfattas av begränsningsregeln för fastighetsskatt, som innebär att ingen ska behöva betala mer än fem procent av sin inkomst i fastighetsskatt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".