Nya nedskärningar för Sveriges Radio

Sveriges Radio som i dag sparar för att få ordning på ekonomin, drabbas av nya nedskärningar. Den nya budget som lades fram idag innebär att Sveriges Radio måste spara ytterliggare 37 miljoner kronor, vilket får allvarliga konsekvenser för radion, säger vd Lisa Söderberg.
– Det kan betyda att vi måste säga upp personal. 37 miljoner kronor innebär 75 personer. Jag förstår inte tanken bakom att man ger sig på public service på det här viset. Just i ett läge när vi håller på och jobbar med framtiden och måste utveckla våra kanaler och vårat innehåll. Jag begriper inte det här, säger Sveriges Radios vd Lisa Söderberg. Vad det handlar om är ett speciellt så kallat reformtillskott, som riktats till Sveriges Television, Sveriges Radio och Utbildningsradion, och som skall ges mellan 2002 och 2005. I år och förra året fick de tre public serviceföretagen 300 miljoner kronor extra för att bland annat modernisera tekniken. Sveriges Radios vd, Lisa Söderberg väntade sig ett lika stort anslag även nästa år. Så blir det alltså inte. Det extra tillskottet minskas med en tredjedel. Men att public serviceföretagen nu får mindre reformpengar borde inte komma som en överraskning, säger statssekreteraren på Kulturdepartementet, Gunilla Thorgren. Reformtillskottet är extra pengar och det har aldrig sagts att summan skall vara densamma varje år. – Det är ju inte från de ordinarie medlen. Det är särskilda medel utöver de ordinarie medlen. Om Sveriges Radio, som redan sparar pengar, måste spara ytterligare 37 miljoner kronor, säger Lisa Söderberg att det kommer att leda till försämrad kvalitet och uppsägningar. Vad säger du om det? – Jag läste i tidningen häromdagen att man tänker satsa på två stycken nya digitala radiokanaler. Kanske man kan använda de pengarna, säger Gunilla Thorgren, statssekreterare på Kulturdepartementet
Thorbjörn Carlsson thorbjorn.carlsson@sr.se
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".