Strateg bakom Vietnamkriget död

Uppdaterad: 17:34
Den tidigare amerikanske försvarsministern Robert McNamara avled i dag. Han stod i centrum av USA:s utrikespolitik under hela 60-talet. 

Robert McNamara tjänstgjorde under både John F Kennedy och Lyndon B Johnson och han var kanske den mäktigaste amerikanske försvarsministern under 1900-talet. Han beskrivs ibland som höken som blev en duva, men också som mannen som skapade Vietnamkriget.

Den så kallade McNamara-doktrinen bar hans namn. Doktrinen innebar att USA skickade mer trupper till kriget och bombade Nordvietnam. När han så småningom blev tveksam till sin egen taktik fick han inget gehör och avgick som försvarsminister.

60-talet var en dramatisk tid i amerikansk utrikespolitik och McNamara var också ansvarig för USA:s hantering av Kuba-krisen -62 och för den dåvarande politiken gentemot Sovjetunionen. Sovjet skulle förstå att ett anfall mot USA med kärnvapen skulle leda till ett svar med samma mynt.

McNamara verkade också ett stopp för kärnvapenupprustning och för bilaterala förhandlingar med motståndarsidan, vilket senare blev Saltavtalet.  De samtal om ett nytt kärnvapenavtal som Barack Obama i dag höll med Dimitri Medvedev i Moskva är på ett sätt en förlängning av McNamaras arbete.

Robert McNamara led av sina misstag med Vietnamkriget under återstoden av sitt liv, vilket han själv beskrivit i memoarer och intervjuer. När han avgick som försvarsminister blev han chef för Världsbanken. Där kom han att bli en stark talesman för tredje världen och ökade utlåningen till de fattiga länderna.

McNamara blev 93 år gammal.

Nina Benner, New York
Nina.benner@sr.se